Naturalne probiotyki czym są?
Przez Przemysław Nowicki 06.04.2020 1 Komentarz
Średnia ocena: 4.1 (82%) Na podstawie: 8 ocen

Naturalne probiotyki czym są?

Nazwa probiotyk wywodzi się z greckiego “pro bios” dla życia. Są to żywe mikroorganizmy, które podawane w odpowiednich ilościach wywierają korzystne skutki zdrowotne dla funkcjonowanie organizmu. Funkcją probiotyków jest przywrócenie naturalnego stanu mikroflory, który istniał w organizmie człowieka, ale został zakłócony przez nieprawidłowe żywienie, choroby czy też przez proces leczenia. Najczęściej jako probiotyki wykorzystuje się bakterie kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium.

Działania zdrowotne probiotyków obejmują:

  • wspomaganie układu odpornościowego,
  • wspomaganie trawienia,
  • zapobieganie infekcjom układu moczowego,
  • leczenie stanów zapalnych przewodu pokarmowego,
  • walkę z rakiem jelita grubego,
  • leczenie biegunek,
  • w zwalczaniu bakterii Helicobacter pylori odpowiedzialnych za chorobę wrzodową żołądka,
  • w zespole jelita drażliwego,
  • leczenie otyłości,
  • leczenie biegunek,
  • atopowe zapalenie skóry u dzieci,
  • łagodzenie nietolerancji laktozy.

Naturalna odbudowa flory bakteryjnej jelit

Spożywanie probiotyków to duża korzyść dla organizmu. Dobry stan flory bakteryjnej jelit to gwarancja dobrego samopoczucia i długowieczności.

Zdrowe jelita gwarantują wysoką odporność. Dla organizmu najlepsze są probiotyki naturalne. Pierwszym krokiem do zwiększenia ilości probiotyków w organizmie, a tym samym do poprawy równowagi flory jelitowej jest odpowiedni sposób odżywiania. Źródłem naturalnych probiotyków są kiszonki: czyli kiszona kapusta, ogórki kiszone, kiszone buraki oraz przetwory z mleka fermentowanego. Kiszonki są źródłem dobroczynnych bakterii, ale także witamin i minerałów. Zawarty w tych produktach kwas mlekowy zapewnia prawidłową równowagę bakteryjną w jelitach, ale także na układ odpornościowy i krwionośny. Są wskazane przy problemach z utrzymaniem wagi ciała, miażdżycy i w cukrzycy.

probiotyki co to

Jedzenie fermentowane i kiszonki powinny być stałym elementem diety. Chronią one także przed rozwojem depresji. Zapobiegają namnażaniu się szkodliwych drobnoustrojów, a także usuwają z organizmu toksyny i chronią przed grzybicami. Naturalne probiotyki korzystnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego, perystaltykę jelit, wspomagają trawienie i przyswajanie składników pokarmowych. Dzięki nim szybciej i łatwiej wchłaniają się witaminy. Mają zdolność syntetyzowania niektórych witamin z grupy B i K. Dbanie o korzystną florę bakteryjną pomaga w produkcji substancji antybakteryjnych i antywirusowych.

Zaburzenia mikloflory jelitowej może skutkować takimi dolegliwościami jak:

  • chroniczne zmęczenie,
  • choroby skóry,
  • otyłość,
  • nowotwory,
  • zaburzenia zdrowia psychicznego takie jak: nerwica, depresja,
  • rozwój insulinooporności.

Co wpływa negatywnie na florę jelitową:

  • niesterydowe leki przeciwzapalne,
  • antybiotyki,
  • tabletki antykoncepcyjne,
  • spożywanie węglowodanów,
  • infekcje,
  • stres, brak snu,
  • brak witamin i minerałów.

Naturalne probiotyki domowe sposoby

Probiotyki domowe maja masę korzystnych właściwości, warto je zażywać codziennie, można je dostarczyć z diety. Najpopularniejszą grupą naturalnych probiotyków są fermentowane produkty mleczne: kefir, jogurt, zsiadłe mleko, maślanka. Produkty te powstałe w procesie fermentacji mlekowej zawierają kultury bakterii probiotycznych ważnych dla naszego zdrowia i systemu odpornościowego. Przyjmowanie produktów mlecznych fermentowanych przyśpiesza perystaltykę jelit i zwiększa przyswajalność składników mineralnych. Źródłem bakterii probiotycznych jest także przygotowany chleb na zakwasie. Zakwas, czyli mieszanina mąki i wody jest zbudowany z drożdży i właśnie bakterii kwasu mlekowego. Korzystnie regulują pracę jelit, obniżają ciśnienie krwi i usuwają toksyny rakotwórcze.

Naturalnym probiotykiem jest pasta Miso która wywodzi się z Azji. Służy do przygotowywania różnych dań najczęściej jako dodatek do zup, marynat, sosów, i przyprawiania dań. Miso powstaje w trakcie fermentacji soi z dodatkiem ryżu, jęczmienia i specjalnych grzybków. Produkt ten jest bogaty w bakterie probiotyczne, spożywany codziennie obniza zachorowalność na choroby serca i zmniejsza ryzyko występowania udaru.

probiotyki domowe

Ocet jabłkowy - powstaje w wyniku fermentacji octowej . Jest źródłem bakterii Lactobacillus i Bifidobacterium. Produkt ten obniża ryzyko wystąpienia nowotworu przełyku i gardła, wspomaga leczenie cukrzycy oraz zapobiega infekcjom. Zaleca się codzienne picie szklanki ciepłej wody z dodatkiem octu jabłkowego i miodu.

Ogórki kiszone i kiszona kapusta- oprócz kwasu mlekowego stanowią bogate żródło wit. C -wzmacniają odporność organizmu i poprawiają mikroflorę jelit.

Im więcej probiotyków w naszej diecie tym lepiej dla zdrowia. Po probiotyki naturalne powinny sięgnąć wszystkie osoby , które chcą być zdrowe i cieszyć się dobrym samopoczuciem, osoby o obniżonej odporności ,podczas kuracji antybiotykowej, ponieważ chronią florę bakteryjną jelit przed wyjałowieniem i zapobiegają biegunkom, pomocne są w zespole jelita drażliwego.

Naturalne probiotyki ginekologiczne

Probiotyki przywracają właściwą florę bakteryjną narządów rodnych, wspomagają rozwiązywanie problemów ginekologicznych, takich jak infekcje bakteryjne czy grzybicze i przyspieszają ich leczenie. Probiotyki warto zażywać w ciąży ponieważ działając na jelita pomagają zlikwidować takie dolegliwości ciążowe jak zaparcia i biegunki, mogą też uchronić dziecko przed alergią. Zwiekszają wchłanianie składników odżywczych z pokarmu do krwi.

Naturalne pH w pochwie nie sprzyja infekcjom bakterjnym, wirusowym czy grzybiczym, gdyż chorobotwórcze drobnoustroje nie lubią kwaśnego pH, a bytujące w niej dobre bakterie Lactobacillus czyli pałeczki kwasu mlekowego tworzą dobrą barierę przed infekcjami układu moczowo-płciowego. Probiotyki ginekologiczne najczęściej stosuje się

  • podczas kuracji antybiotykowej,
  • podczas leczenia preparatami przeciwgrzybiczymi,
  • w ciąży, połogu, w czasie karmienia a także rany poporodowe sprzyjają infekcjom intymnym
  • podczas menopauzy.

Naturalne probiotyki dla dzieci

Mleko mamy - naturalny probiotyk

Nie tylko sposób w jaki maluszek przychodzi na świat, wpływa na jego mikroflorę jelitową, nie bez znaczenia ma również rodzaj pokarmu, jakie otrzymuje niemowlę. Skład mikroflory dzieci karmionych piersią jest korzystniejszy w porównaniu z maluchami karmionymi mlekiem modyfikowanym. W mleku mamy znajdują się cenne oligosacharydy, przeciwciała i dobroczynne bakterie Bifidobacterium i Lactobacillus. Zwłaszcza pierwszy pokarm po porodzie stanowi istne bogactwo ochronnych przeciwciał i związków, które stymulują przyrost dobrych mikroorganizmów w jelitach malucha.

Mikroflora odgrywa ważną rolę w trawieniu pokarmu przez dziecko. Dzięki prawidłowej mikroflorze noworodek będzie zdrowo rozwijał się i przybierał na wadze. Dzieci, które nie mają pożytecznych bakterii po przyjściu na świat mogą mieć problem z układem pokarmowym: kolki, wzdęcia, refluks, zaparcia, a także słaba odporność, możliwość występowania chorób alergicznych. Gdy dieta dziecka będzie bogata w naturalne probiotyki w postaci sfermentowanej żywności łatwo będzie utrzymać korzystną mikroflorę jelitową. Dziecko należy stopniowo przyzwyczajać do fermentowanych pokarmów. Na wczesnym etapie dobrze jest podawać jogurt, a pózniej kefir, kiszoną kapustę od 11 miesiąca życia.

Prebiotyki naturalne

Prebiotyk nie zawiera żadnych mikroorganizmów, a jedynie nietrawione substancje stymulujące. Korzystnie działają na organizm przez selektywną stymulacje wzrostu lub aktywność jednego rodzaju lub określonej liczby bakterii w okrężnicy i ten sposób poprawiają zdrowie organizmu. Naturalne źródła prebiotyków to między innymi: korzeń cykorii, czosnek, cebula, por, szparagi, banany, pełnoziarnista mąka pszeniczna. Prebiotyki po dotarciu do jelita grubego staja się pożywieniem dla sprzyjających naszemu zdrowiu szczepom bakterii.

naturalne probiotyki

Mają dobroczynny wpływ na mikroflorę jelitową i perystaltykę jelita. Probiotyki uzupełnione prebiotykami sprzyjają przywróceniu równowagi flory bakteryjnej, ułatwiają przyswajanie mikroelementów: wapnia, magnezu, żelaza, miedzi, cynku oraz także produkcję witaminy B1, B2, B6, i poprawiają funkcjonowanie systemu odpornościowego. Prebiotyk, aby mógł spełnić swoje zadanie musi być odporny na kwasy żołądkowe, enzymy trawienne oraz wchłanianie w jelitach dzięki czemu stymuluje jelita do wydalania zbędnych produktów przemiany materii i toksyn.

Komentarz (01)

  • Avatar
    gina
    mar 8, 2021

    Duże znaczenie w wypadku dziecięcej flory bakteryjnej ma też rodzaj porodu. Nasza córcia rodziła się przez cc i nie przejęła mikrobiomu po mamie, a więc początkowo podawaliśmy jej kropelki estabiom baby.

Zostaw komentarz

Witaj w Aptece Puls

Witaj w Aptece Puls

Witaj w Aptece Puls

Podaj adres e-mail użyty do rejestracji. Otrzymasz tymczasowy link do zresetowania hasła.