Witamina D na odporność
- Suplement diety
- Suplement diety
- Suplement diety
- Suplement diety
- Suplement diety
Jednym z czynników, który ma ogromny wpływ na odporność zarówno dzieci, jak i dorosłych jest witamina D, którą można przyjmować w formie różnych preparatów. W organizmie ludzkim przekształcana jest w postać aktywną. Jej niedobór odczuwany jest zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy ograniczona jest ilość słońca. Wówczas też pojawia się więcej przeziębień oraz zachorowań.
Witamina D ma wielki wpływ na funkcjonowanie układu immunologicznego, a jej zbyt mała ilość może doprowadzić do tego, że organizm nie jest w stanie skutecznie samodzielnie bronić się przed wieloma chorobami wirusowymi lub bakteryjnymi. Aby więc nie doszło do spadku odporności, warto uzupełniać ilość tego organicznego związku. Niedobór witaminy D może prowadzić również do rozwoju m.in. krzywicy w okresie wzrostu czy osteoporozy lub osteomalacji (rozmiękania kości) u dorosłych. Dlatego (szczególnie jesienią i zimą) polecana jest jej farmakologiczna suplementacja. W zależności od wieku jej dawki są różne.
Preparaty z witaminą D
W asortymencie apteki dostępne są preparaty na odporność z witaminą D w różnorodnej formie:
- tabletek powlekanych,
- tabletek musujących,
- kropli – w tym dla dzieci i niemowląt,
- pastylek do ssania.
Przyjmuje się, że jej dawkowanie u zdrowych osób powinno wynosić:
- dla noworodków i niemowląt: 1000 IU/dzień,
- dla dzieci w wieku 1–10 lat: 2000 IU/dzień,
- dla młodzieży w wieku 11–18 lat: 4000 IU/dzień,
- dla dorosłych i seniorów: 4000 IU/dzień.
Ostateczna ilość podawanej witaminy D powinna być uzgadniania z lekarzem.
Witamina D dla dzieci
Dla najmłodszych witamina D na odporność dostępna jest m.in. w kroplach oraz kapsułkach twist-off. Dlaczego jest tak ważna dla niemowląt i dzieci? Wpływa bowiem na układ kostny – pełni ważną funkcję w rozwoju tkanki kostnej oraz warunkuje jej prawidłową mineralizację i rozwój kości. Wspiera odporność na różnego rodzaju infekcje. Działa neuroprotekcyjnie i kardioprotekcyjnie oraz ogranicza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu I.
Mimo iż witaminę D można znaleźć np. w tłustych rybach, jajach, mięsie, drobiu czy przetworach mlecznych, to jednak produkty żywnościowe nie dostarczają tych związków w ilościach, które pokrywałyby zapotrzebowanie dzienne organizmu. Dlatego przyjmowane krople z witaminą D lub preparaty w innej postaci są jej doskonałym uzupełnieniem.