Słodziki dla diabetyków - różne
- Dietetyczny środek spożywczy
- Lek
- Proszek do sporządzenia zawiesiny doustnej
- Dietetyczny środek spożywczy
- Dietetyczny środek spożywczy
- Lek
- Suplement diety
Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że tradycyjny biały cukier szkodzi zdrowiu i może prowadzić do rozwoju wielu niebezpiecznych schorzeń. Ta jeszcze do niedawna powszechnie używana substancja słodząca jest szczególnie groźna dla diabetyków, ponieważ może przyczyniać się do wzrostu poziomu glukozy we krwi, nasilając tym samym objawy cukrzycy. Z tego względu coraz większą popularnością cieszą się słodziki, które są znacznie mniej kaloryczne od cukru, a co najważniejsze, nie powodują wydzielania insuliny i mogą być bezpiecznie stosowane przez osoby zmagające się z przewlekłą chorobą metaboliczną, jaką jest cukrzyca. Zdrowy słodzik może też stanowić świetną alternatywę dla osób odchudzających się, planujących redukcję ciała oraz dla tych, którzy pragną zdrowo się odżywiać na co dzień. Po tego typu produkty mogą sięgać praktycznie wszystkie osoby, które z różnych powodów nie mogą lub nie chcą używać tradycyjnego cukru.
Słodzik – cukier dla cukrzyków
Jeszcze do niedawna do najpopularniejszych słodzików dla cukrzyków należała sacharyna. Był to jednak cukier syntetyczny, pozostawiający po spożyciu charakterystyczny gorzki posmak, który stosunkowo szybko wyszedł z użycia. Dzisiaj oferta substancji intensywnie słodzących jest znacznie szersza, a wśród nich znajdują się produkty pochodzenia roślinnego, które są dobrze tolerowane przez ludzki organizm, nie wywołując wzrostu glukozy we krwi. Za taki naturalny słodzik dla cukrzyków uchodzi zwłaszcza stewia, roślina wywodząca się z Brazylii i Paragwaju, która na coraz powszechniejszą skalę jest wykorzystywana do produkcji środków słodzących. Znajdujące się w niej glikozydy stewiolowe hamują wchłanianie glukozy w komórkach jelita cienkiego, nie zmieniając indeksu glikemicznego posiłku i wykazując działanie przeciwbakteryjne. Zdrowe słodziki dla diabetyków wytwarzane z liści stewii są ponadto bogate w mikroelementy, które przeciwdziałają rozwojowi próchnicy i wspierają prawidłowe funkcjonowanie wielu narządów wewnętrznych.
Zdrowy słodzik dla diabetyków
Środki słodzące produkowane przy użyciu stewii nie stanowią jedynej propozycji dla osób zmagających się z cukrzycą. Wśród szerokiej gamy tego typu wyrobów w ofercie naszej apteki internetowej można też znaleźć słodziki dla diabetyków z ksylitolem, otrzymywane poprzez ekstrakcję z liści brzozy. Cukier brzozowy charakteryzuje się przede wszystkim powolnym procesem wchłaniania i metabolizowania, a także tym, że po spożyciu przyczynia się do obniżenia poziomu insuliny. Taki słodzik dla cukrzyka ma też wyjątkowo niską kaloryczność, dlatego może stanowić doskonałą alternatywę dla białego cukru stołowego. Dopełnieniem przygotowanej przez nas oferty jest glukoza w płynie i proszku dla cukrzyków, która może być wykorzystywana jako pierwsza pomoc w hipoglikemii, w stanach niedoboru węglowodanów, wyczerpaniu fizycznym np. po intensywnym wysiłku itp. Wszystkie produkty dostępne w tej kategorii mogą być bezpiecznie stosowane przez pacjentów z rozpoznaną cukrzycą typu pierwszego oraz drugiego.