Kolagen - tabletki, saszetki, płyny
- Suplement diety
- Suplement diety
- Suplement diety
- Suplement diety
- Suplement diety
- Suplement diety
Kolagen to naturalne białko strukturalne znajdujące się w organizmie człowieka. Jest to składniki substancji międzykomórkowej obecnej m.in. w kościach, skórze i ścięgnach, które pozwala nadać ludzkim tkankom elastyczność. Naturalnie jest produkowany jest przez fibroblasty. Aktywność tych komórek może jednak spadać wraz z wiekiem, dlatego opracowano suplementy diety dostarczające potrzebne białko kolagenowe z zewnątrz. W internetowej Aptece Puls dostępne są tabletki, saszetki i płyny z kolagenem. Oferta obejmuje zarówno czysty kolagen odzwierzęcy (w tym morski) lub jego roślinne zamienniki dla wegan i wegetarian, jak i preparaty łączące kolagen z innymi cennymi składnikami (np. kwasem hialuronowym czy witaminą C). Poznaj właściwości, dawkowanie i działania dostępnych suplementów pozwalających uzupełnić codzienną dietę.
Co to jest kolagen?
Kolagen to jedno z najważniejszych białek strukturalnych w organizmie człowieka. Jest składnikiem komórek i narządów wewnętrznych odpowiadającym za elastyczność tkanek. Znajduje się m.in. w kościach i zębach, ścięgnach, skórze, chrząstkach stawowych, naczyniach krwionośnych czy rogówce oka. Struktura tego białka jest bardzo złożona, a poszczególne typy kolagenów różnią się indywidualnymi cechami strukturalnymi i funkcjonalnymi. W ogólnym składzie kolagenu znajduje się: gliceryna, prolina i inne aminokwasy.
Jakie są właściwości kolagenu?
Białko to ma bardzo szerokie właściwości. Pozwala utrzymać prawidłową strukturę tkanek i narządów wewnętrznych. Białka kolagenowe wypełniają przestrzenie międzykomórkowe oraz zapewniają tkankom wytrzymałość mechaniczną. To dzięki nim tkanki są sztywne, elastyczne i sprężyste. Biorą udział m.in. w krzepnięciu krwi, dlatego są niezbędne w procesie gojenia się ran. Kolagen poprawia także wchłanianie się składników mineralnych niezbędne dla zachowania prawidłowej gęstości kości.
Na co pomaga kolagen?
Kolagen pozwala chronić narządy wewnętrzne (w tym żołądek, nerki i wątrobę). Jest niezbędny do prawidłowego działania układu immunologicznego, wspierając procesy ochrony przed patogenami chorobotwórczymi. Dodatkowo poprawia funkcjonowanie układu trawiennego i przebieg procesów metabolicznych. Jest potrzebny do kontroli ciśnienia krwi i rozszerzania tętnic, dlatego jest bardzo ważny dla ograniczenia ryzyka chorób układu krwionośnego. Nawilża również stawy, co zmniejsza ryzyko tworzenia się obrzęków i sztywnienia ścięgien.
Białka kolagenowe uczestniczą w procesie odnowy komórkowej skóry – są niezbędne do utrzymania jej prawidłowego napięcia, elastyczności, gładkości i nawilżenia. Dostarczanie do organizmu kolagenu może spowolnić efekty starzenia się skóry i tworzenie się zmarszczek, poprawić kondycję włosów oraz paznokci.
Jakie są objawy braku kolagenu?
Kolagen w organizmie człowieka jest produkowany przez fibroblasty. Aktywność tych komórek zaczyna jednak powoli się obniżać po ukończeniu 25. roku życia. Od 50. roku życia synteza białek kolagenowych bardzo drastycznie spada, a po 60. roku życia zdolność do odtwarzania włókien kolagenowych całkowicie zanika.
Niedobór kolagenu wywołuje szereg objawów. Najczęstsze z nich to:
- zmęczenie,
- sztywnienie i bóle stawów,
- wydłużony czas gojenia się ran,
- zapadające się policzki,
- trudności z poruszaniem się i ból podczas chodzenia,
- problemy z włosami i paznokciami (stają się przesuszone i łamliwe),
- spadek koncentracji,
- pogarszająca się kondycja skóry – naskórek staje się wyraźnie przesuszony i może zacząć się łuszczyć, skóra traci napięcie, a na twarzy i szyi pojawiają się zmarszczki,
- rozwój osteoporozy,
- problemy z krążeniem krwi.
W jakim jedzeniu jest dużo kolagenu?
Produkcja tego białka jest uzależniona od wieku. Warto jednak dbać o prawidłową dietę bogatą w kolagen. Znajduje się on m.in. w podrobach, żelatynie spożywczej, kurzych łapkach oraz galaretkach warzywnych i owocowych. Naturalnym źródłem kolagenu mięsnego jest m.in. salceson, golonka i ryba w galarecie, a roślinnego warzywa strączkowe.
Suplementacja kolagenem
Seniorzy oraz osoby mające problemy ze stawami i kośćmi powinny sięgać po dodatkowe źródło kolagenu. Suplementy z tym białkiem zalecane są również sportowcom i osobom intensywnie trenującym, kobietom po ciąży oraz osobom, które dużo schudły i obawiają się rozstępów. Przy problemach ze skórą, paznokciami i włosami zaleca się substancje kolagenowe z koenzymem Q10, keratyną lub biotyną. Wchłanianie kolagenu ułatwia witamina C, dlatego często jest ona dodawana do gotowych preparatów. Najlepiej, gdy dawki kolagenu do picia ustali lekarz (indywidualnie dla każdego pacjenta).
Kolagen – oferta Apteki Puls
W Aptece Puls dostępny jest kolagen w formie tabletek, saszetek i płynów. Pacjenci mogą wybierać kapsułki, żelki, tabletki, proszki do rozpuszczania, shoty. Płyny zawierają hydrolizowany kolagen i zwykle rozcieńcza się je w wodzie lub soku. Shoty to hydrolizowany kolagen wzbogacony o inne składniki wspierające utrzymanie kondycji skóry (np. witaminę A i E, niacynę, biotynę czy cynk). Tabletki to wieloskładnikowe suplementy zawierające hydrolizat kolagenu (w składzie mogą pojawiać się także minerały i witaminy), a kapsułki wyróżniają się łatwym uwalnianiem składników aktywnych (w kapsułkach najczęściej sprzedawany jest kolagen morski ze skór ryb). Saszetki do rozpuszczenia w wodzie to hydrolizat kolagenu (często wzbogacony o inne składniki – np. witaminę A, C, E lub D, kwas hialuronowy czy wapń).
Wśród asortymentu można wybierać suplementy zawierające białka kolagenowe różnego pochodzenia (m.in. roślinne, wieprzowe czy morskie – np. z dziko żyjącego dorsza atlantyckiego). Do wyboru pozostaje czysty kolagen oraz formuły z innymi substancjami (m.in. witaminą C czy kwasem hialuronowym).
FAQ – najczęściej zadawane pytania dotyczące kolagenu
Co to jest kolagen i do czego służy?
Kolagen jest białkiem strukturalnym znajdującym się w organizmie ludzkim. Jest to składnik komórek i narządów. Znajduje się m.in. w skórze, zębach, kościach i ścięgnach, chrząstkach stawowych, naczyniach krwionośnych. Kolagen służy do utrzymania prawidłowej struktury narządów wewnętrznych oraz tkanek. Wypełnia on przestrzenie międzykomórkowe i zapewnia tkankom wytrzymałość mechaniczną, sztywność oraz sprężystość. Bierze również udział w procesie krzepnięcia krwi.
Na co jest dobry kolagen?
Kolagen jest dobry dla osób cierpiących na choroby stawów. Warto go suplementować przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, chorobie zwyrodnieniowej oraz wszystkich problemach z ruchomością stawów. Dostarczanie do organizmu prawidłowej dawki kolagenu pozwala również długo zachować odpowiednią jędrność, sprężystość i nawilżenie skóry, zapobiec jej przedwczesnemu starzeniu się oraz zapobiec osłabieniu włosów i paznokci.
Co daje przyjmowanie kolagenu?
Suplementacja kolagenem jest zalecana przede wszystkim seniorom, sportowcom i osobom intensywnie trenującym. Po preparaty z kolagenem powinni sięgnąć także wszyscy, u których poziom tego ważnego białka w organizmie jest obniżony. Kolagen pomaga w leczeniu chorób zwyrodnieniowych stawów, poprawia jędrność, napięcie i nawilżenie skóry, wzmacnia włosy i paznokcie oraz pomaga w walce z cellulitem.
Jakie są objawy braku kolagenu?
Niedobór kolagenu w organizmie najbardziej jest widoczny na twarzy i szyi. Powoduje on spadek jędrności i nawilżenia skóry, dlatego opada ona i wyraźnie wiotczeje. Pojawiają się widoczne zmarszczki i bruzdy. Objawem niedoboru kolagenu jest także pogorszenie kondycji włosów i paznokci (stają się przesuszone i łamliwe), ogólne osłabienie i nadmierne zmęczenie. Wśród symptomów mogących świadczyć o niedoborze kolagenu wymienia się również zmiany zwyrodnieniowe stawów, bóle mięśni, ocieranie się chrząstek w kolanach, problemy z dziąsłami (paradontozę), dłuższy czas gojenia się ran. Mogą pojawiać się trudności z poruszaniem się (ból podczas chodzenia) oraz z pamięcią i koncentracją.
Z czego jest kolagen?
Głównym źródłem kolagenu są produkty zwierzęce (wieprzowina, wołowina). Naturalny kolagen często pozyskuje się z kości, skór i ścięgien zwierzęcych, ryb morskich i owoców morza (kałamarnice, ośmiornice).
Czy warto pić kolagen?
Tak. Picie kolagenu dostarcza do naszego organizmu kluczowego budulca potrzebnego do regeneracji i utrzymania odpowiedniej struktury stawów, kości, skóry, włosów oraz paznokci. Regularna suplementacja kolagenem może opóźnić efekty starzenie się skóry (pojawianie się zmarszczek i bruzd, spadek elastyczności, wiotczenie, zapadanie się policzków).
Czy kolagen działa?
Tak. W produktach aptecznych i suplementach diety zawarte są hydrolizaty kolagenowe, które zawierają aminokwasy łatwo przyswajalne dla człowieka. Dzięki temu dostarczony w ten sposób kolagen szybko wchłania się do organizmu, uzupełnia naturalne braki i daje wyraźne efekty stosowania.
W czym jest kolagen?
Naturalnym źródłem kolagenu są galarety (warzywne, owocowe i mięsne), żelatyna spożywcza, zwierzęce podroby, kurze łapki, salceson, golonki, jaja kurze oraz wywary z kości. Bogate w kolagen są także ryby morskie (przede wszystkim w galarecie).
Gdzie kupić kolagen?
Leki i suplementy z kolagenem dostępne są w aptekach. W internetowej aptece Puls znajdziesz kolagen w tabletach, kapsułkach, saszetkach (proszki do rozpuszczania) oraz płynach.