Zdrowe przepisy świąteczne
Święta coraz bliżej, to chyba najpiękniejszy czas w roku. Rodzina razem, ciepło, bliskość… w ten magiczny czas wszystko musi być wyjątkowe. Mamy dla was kilka przepisów, które można podać na świątecznym stole.
Najczęściej w naszych domach jako tradycyjna potrawa pojawia się karp, mamy dla was jednak pyszną alternatywę - roladki z łososia na musie z zielonego groszku z kardamonem.
Składniki:
- 180 g świeżego łososia
- 120 g zielonego groszku
- 1 plaster szynki parmeńskiej
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 cebuli
- 1/2 łyżeczki oleju kokosowego
- szczypta soli morskiej
- szczypta czarnego pieprzu
- szczypta kardamonu
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na oleju kokosowym.
Dodaj groszek i chwilę podsmaż, a następnie podlej wodą i dopraw: solą, czosnkiem, kardamonem. Zblenduj składniki na sos i przetrzyj je przez sitko.
Łososia obłóż szynką, zwiń w roladkę i osobno obsmaż na patelni.
Przepisów na ryby jest bardzo dużo, mamy dla was jeszcze przepis na pysznego sandacza.
Składniki:
- 500 g sandacza
- 1 szklanka bulionu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- szczypta tymianku
- szczypta soli morskiej
- szczypta pieprzu czarnego
Sposób przygotowania:
Sandacza należy umyć i osuszyć.
Następnie skropić cytryną i doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać masło klarowane i dodać drobno posiekany czosnek, po chwili dodać rybę i obsmażyć przez chwilę na dużym ogniu z dwóch stron.
Następnie wlać bulion i dusić pod przykryciem. Na końcu rybę posypać tymiankiem.
Na naszym stole nie może zabraknąć również czerwonego barszczu!
Składniki na wywar z buraków:
- 2 l wrzątku
- 1 kg buraków
- 1 łyżeczka soli morskiej
- szczypta kurkumy
- szczypta tymianku
- szczypta kminku
Składniki na wywar jarzynowy:
- 2 l wrzątku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 2 małe cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 cm świeżego imbiru
- 3 – 4 ziarna ziela angielskiego
- szczypta tymianku
- szczypta majeranku
- szczypta soli morskiej
- 3 liście laurowe
Sposób przygotowania:
Wywar z buraków:
Składniki na wywar z buraków gotujemy około 10 minut i odstawiamy na około godzinę.
Wywar jarzynowy:
W osobnym garnku gotujemy składniki na wywar jarzynowy -około godzinę. Do dużego garnka przecedzamy wywar z buraków i wywar jarzynowy. Dodajemy szczyptę pieprzu i łyżkę soku z cytryny. Barszcz można podawać z uszkami, bądź pić czysty.
Wigilijna postna kapusta z grzybami
Składniki:
- 300 g kapusty kiszonej
- około 100 g suszonych borowików
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 3 łyżki
- masła klarowanego
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
Sposób przygotowania:
Grzyby moczymy przez całą noc.
Następnie gotujemy je przez około 25 minut, aż będą miękkie.
Po ugotowaniu odcedzamy grzyby i kroimy je na mniejsze kawałki.
Pokrojoną kapustę dodajemy do wywaru po grzybach i gotujemy około 20 minut.
W międzyczasie tarkujemy marchewkę na tarce o dużych oczkach i dodajemy pod koniec gotowania do kapusty.
Cebulkę drobno kroimy i podduszamy na rozgrzanym maśle klarowanym.
Dodajemy do kapusty razem z grzybami. Na koniec doprawiamy do smaku.
Śledzie w orzechach i przyprawach korzennych
Składniki(marynata):
- 400-500 g filetów śledziowych
- 1 szklanka oliwy z oliwek
- 5 cm kawałek imbiru
- pieprz czarny w ziarnach
- 5 goździków
- 1 duża cebula
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 kulki ziela angielskiego
Posypka:
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżka octu balsamicznego
Przygotowanie:
Rozłóż umyte i osuszone płaty śledzi w misce.
W szklance rozrób marynatę, mieszając wszystkie przygotowane na nią składniki.
Zalej nią śledzie i dorzuć pokrojoną w półplasterki cebulę.
Włóż do lodówki i marynuj około 24 godziny.
Na koniec przygotuj posypkę z rozgniecionych w ręku orzechów włoskich i pozostałych składników (wymieszaj).
Posyp śledzie i trzymaj w lodówce.
Zostaw komentarz Anuluj odpowiedź