Zupy, które rozgrzeją w chłodne, jesienne dni
Jesień to czas kiedy pogoda nas nie rozpieszcza, często wracamy do domu zmarznięci i mamy ochotę na coś rozgrzewającego.
Pyszna aromatyczna zupa krem to coś co poprawi nam samopoczucie w te chłodne jesienne dni!
Przepisy :
Zupa krem z dyni z pomarańczą i batatem
Składniki:
- 500 g dyni
- 1 pomarańcza
- 100 g batatów
- 2 łyżki startego świeżego imbiru
- 1 łyżka oleju kokosowego
- sól morska
- pieprz czarny
- szczypta oregano
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Obieramy dynie, następnie usuwamy z niej pestki oraz kroimy w kostkę. Obieramy bataty i również kroimy je w kostkę. Warzywa kładziemy na blaszce do pieczenia, kropimy je oliwą oraz posypujemy oregano. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni – do momentu aż zmiękną.
Po upieczeniu wyciągamy warzywa, dodajemy do nich wodę (jej ilość zależy od tego jak gęsty krem chcemy otrzymać, i miksujemy na gładką masę. Następnie na patelni na oleju kokosowym poddusić imbir i dodać do kremu wraz z pozostałymi przyprawami i sokiem z pomarańczy. Na koniec dodać natkę pietruszki.
Zupa krem z buraków i batatu
Składniki:
- 4 buraki średniej wielkości
- 1 batat – 300 g
- 1 cebula
- 500 ml czystego rosołu
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka sezamu
- pieprz czarny
- sól morska
- czosnek 2 ząbki
Sposób przygotowania:
Obieramy bataty oraz buraki i gotujemy w wodzie pod przykryciem. Kiedy są miękkie, odlewamy wodę i wlewamy rosół. Podgrzewamy przez kilka minut na średnim ogniu. W tym samym czasie podsmażamy cebulkę oraz czosnek na maśle klarowanym. Warzywa z patelni dodajemy do garnka i miksujemy na gładką, jednolitą konsystencję. Doprawiamy i posypujemy sezamem.
Zupa krem z porów
Składniki:
- 3 duże pory
- korzeń pietruszki
- 2 większe ziemniaki
- kawałek selera
- masło klarowane do smażenia
- łyżeczka gałki muszkatałowej
- kminek, imbir
- łyżka sosu sojowego
- natka pietruszki
- łyżka kwaśnej śmietany 18%
Sposób przygotowania:
Myjemy pory i kroimy w talarki. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i podduszamy na nim pory przez 4 minuty. W garnku gotujemy wodę z przyprawami oraz sosem sojowym, wrzucamy do niej umytą, oskrobaną i pokrojoną pietruszkę, umyte i obrane ziemniaki oraz seler. Woda powinna przykryć warzywa. Do garna dodajemy zawartość patelni oraz łyżkę śmietany. Wszystko miksujemy, na koniec posypujemy natką pietruszki.
Zupa krem z czerwonej papryki
Składniki:
- Papryka czerwona – 3 sztuki
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 3 łyżki masła klarowanego
- sólpieprz
- Rosół drobiowy 2 kostki
- Pietruszka do dekoracji
Sposób przygotowania:
Paprykę myjemy, oczyszczamy i pieczemy w piekarniku przez około 20 min w temperaturze 180 stopni. Następnie obieramy ją ze skórki i drobno kroimy. Cebulę i marchew oczyszczamy, drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Następnie gotujemy wodę (3 szklanki) i rozpuszczamy w niej kostki rosołowe. Dodajemy cebulę, marchew oraz paprykę i wszystko gotujemy do czasu aż warzywa zmiękną. Wszystko miksujemy oraz doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec posypujemy pietruszką.
Zupa krem z borowików
Składniki:
- Świeże borowiki-500 g
- Marchew 100 g
- Por biała część 50 g
- Natka pietruszki posiekana – 2 łyżki
- Śmietana kwaśna do zup 18% -dwie łyżki
- Pieprz, sól do smaku
Sposób przygotowania:
Grzyby, marchew, por oczyszczamy i drobno kroimy. Kostki rosołowe rozpuszczamy w litrze wody, następnie dodajemy warzywa i gotujemy przez 20 minut. Po ugotowaniu miksujemy na gładką masę, dodajemy śmietanę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec posypujemy natką pietruszki.
Zupa krem z marchwi
Składniki:
- 6 marchewek
- kawałek selera
- korzeń pietruszki
- 2 cebule
- por
- łyżka gałki muszkatałowej
- kilka ziaren ziela angielskiego
- natka pietruszki
- masło klarowane
Sposób przygotowania:
W garnku gotujemy wodę z zielem angielskim i liściem laurowym, Obieramy i myjemy pietruszkę i seler, następnie obieramy cebulę i kroimy w talarki. Marchew obieramy, myjemy i kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy por oraz cebulę. Kiedy lekko się zeszkli dorzucamy marchewkę oraz gałkę muszkatałową i dusimy ok. 4 minut. Do gotującej wody z przyprawami wrzucamy seler i pietruszkę a następnie zawartość patelni. Wody nie może być za dużo ma jedynie przykryć warzywa. Gotujemy na niedużym ogniu pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Na koniec wszystko miksujemy na krem i dodajemy natkę pietruszki.
Smacznego!
Zostaw komentarz Anuluj odpowiedź