Zupy, które rozgrzeją w chłodne, jesienne dni
Przez Artur Kubiak 21.10.2019 0 Komentarz
Średnia ocena: 4.0 (80 %) Na podstawie: 9 ocen

Zupy, które rozgrzeją w chłodne, jesienne dni

Jesień to czas kiedy pogoda nas nie rozpieszcza, często wracamy do domu zmarznięci i mamy ochotę na coś rozgrzewającego.

Pyszna aromatyczna zupa krem to coś co poprawi nam samopoczucie w te chłodne jesienne dni!

Przepisy :

Zupa krem z dyni z pomarańczą i batatem

Składniki:

  • 500 g dyni
  • 1 pomarańcza
  • 100 g batatów
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • szczypta oregano
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Obieramy dynie, następnie usuwamy z niej pestki oraz kroimy w kostkę. Obieramy bataty i również kroimy je w kostkę. Warzywa kładziemy na blaszce do pieczenia, kropimy je oliwą oraz posypujemy oregano. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni – do momentu aż zmiękną.

Po upieczeniu wyciągamy warzywa, dodajemy do nich wodę (jej ilość zależy od tego jak gęsty krem chcemy otrzymać, i miksujemy na gładką masę. Następnie na patelni na oleju kokosowym poddusić imbir i dodać do kremu wraz z pozostałymi przyprawami i sokiem z pomarańczy.  Na koniec dodać natkę pietruszki.

Zupa krem z buraków i batatu

Składniki:

  • 4 buraki średniej wielkości
  • 1 batat – 300 g
  • 1 cebula
  • 500 ml czystego rosołu
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka sezamu
  • pieprz czarny
  • sól morska
  • czosnek 2 ząbki

Sposób przygotowania:

Obieramy bataty oraz buraki i gotujemy w wodzie pod przykryciem. Kiedy są miękkie, odlewamy wodę i wlewamy rosół. Podgrzewamy przez kilka minut na średnim ogniu.  W tym samym czasie podsmażamy cebulkę oraz czosnek na maśle klarowanym. Warzywa z patelni dodajemy do garnka i miksujemy na gładką, jednolitą konsystencję. Doprawiamy i posypujemy sezamem.

Zupa krem z porów  

Składniki:

  • 3 duże pory
  • korzeń pietruszki
  • 2 większe ziemniaki
  • kawałek selera
  • masło klarowane do smażenia
  • łyżeczka gałki muszkatałowej
  • kminek, imbir
  • łyżka sosu sojowego
  • natka pietruszki
  • łyżka kwaśnej śmietany 18%

Sposób przygotowania:

Myjemy pory i kroimy w talarki. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i podduszamy na nim pory przez 4 minuty. W garnku gotujemy wodę z przyprawami oraz sosem sojowym, wrzucamy do niej umytą, oskrobaną i pokrojoną pietruszkę, umyte i obrane ziemniaki oraz seler. Woda powinna przykryć warzywa. Do garna dodajemy zawartość patelni oraz łyżkę śmietany. Wszystko miksujemy, na koniec posypujemy natką pietruszki.

Zupa krem z czerwonej papryki

Składniki:

  • Papryka czerwona – 3 sztuki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • sólpieprz
  • Rosół drobiowy 2 kostki
  • Pietruszka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Paprykę myjemy, oczyszczamy i pieczemy w piekarniku przez około 20 min w temperaturze 180 stopni. Następnie obieramy ją ze skórki i drobno kroimy. Cebulę i marchew oczyszczamy, drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Następnie gotujemy wodę (3 szklanki) i rozpuszczamy w niej kostki rosołowe. Dodajemy cebulę, marchew oraz paprykę i wszystko gotujemy do czasu aż warzywa zmiękną. Wszystko miksujemy oraz doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec posypujemy pietruszką.

Zupa krem z borowików

Składniki:

  • Świeże borowiki-500 g
  • Marchew 100 g
  • Por biała część 50 g
  • Natka pietruszki posiekana – 2 łyżki
  • Śmietana kwaśna do zup 18% -dwie łyżki
  • Pieprz, sól do smaku

Sposób przygotowania:

Grzyby, marchew, por oczyszczamy i drobno kroimy. Kostki rosołowe rozpuszczamy w litrze wody, następnie dodajemy warzywa i gotujemy przez 20 minut.  Po ugotowaniu miksujemy na gładką masę, dodajemy śmietanę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec posypujemy natką pietruszki.

Zupa krem z marchwi 

Składniki:

  • 6 marchewek
  • kawałek selera
  • korzeń pietruszki
  • 2 cebule
  • por
  • łyżka gałki muszkatałowej
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • natka pietruszki
  • masło klarowane

Sposób przygotowania:

W garnku gotujemy wodę z zielem angielskim i liściem laurowym, Obieramy i myjemy pietruszkę i seler, następnie obieramy cebulę i kroimy w talarki. Marchew obieramy, myjemy i kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy por oraz cebulę. Kiedy lekko się zeszkli dorzucamy marchewkę oraz gałkę muszkatałową i dusimy ok. 4 minut.  Do gotującej wody z przyprawami wrzucamy seler i pietruszkę a następnie zawartość patelni. Wody nie może być za dużo ma jedynie przykryć warzywa. Gotujemy na niedużym ogniu pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Na koniec wszystko miksujemy na krem i dodajemy natkę pietruszki.

Smacznego!

Ten artykuł ma charakter wyłącznie informacyjny i nie stanowi porady medycznej

Zostaw komentarz

Witaj w Aptece Puls

Witaj w Aptece Puls

Witaj w Aptece Puls

Podaj adres e-mail użyty do rejestracji. Otrzymasz tymczasowy link do zresetowania hasła.