Dieta na wypadanie włosów
Przez Przemysław Nowicki 03.11.2019 0 Komentarz
Średnia ocena: 4.8 (96 %) Na podstawie: 7 ocen

Dieta na wypadanie włosów

Piękne zdrowe, lśniące i zadbane włosy są atrybutem każdej kobiety, dlatego coraz większą wagę przykładamy do ich pielęgnacji. Jednak czasami bywa tak, że bardzo się staramy ale nie możemy poradzić sobie z problemem wypadających włosów. Okazuje się, że oprócz pielęgnacji odpowiednimi kosmetykami istotną rolę odgrywa nasza dieta.

To co spożywamy w bardzo dużym stopniu wpływa na nasz wygląd, samopoczucie oraz zdrowie. Zła dieta może doprowadzić do wielu schorzeń. Zatem co jeść gdy wypadają nam włosy ??

Witaminy

  • Witamina A –  stymuluje wzrost mieszków włosowych, a brak jej sprawia, że włosy są suche oraz łamliwe. Znajdziemy ją m.in. w dyni, brokułach, kapuście, marchewce, pomidorach, pomarańczach czy maśle.
  • Witamina C –  jej niedobór prowadzi rozdwajania i łamliwości włosów oraz pogorszenie działania cebulek.Zatem warto jeść: jagody, maliny, owoce cytrusowe, paprykę, jarmuż, szpinak oraz czarną porzeczkę.
  • Witamina E –  jej odpowiednia ilość przyspiesza wzrost włosów oraz poprawia jej poziom nawilżenia. Znajdziemy ją w orzechach, jajach, zielonych warzywach czy pełnoziarnistym pieczywie.

 Cynk, żelazo, miedź

Te mikroelementy mają wpływ na wygląd oraz kondycję naszych włosów. Zbyt mała ilość cynku prowadzi do nadmiernego wypadania włosów. Cynk można znaleźć w kiełkach, sezamie, ostrygach, gorzkiej czekoladzie czy wołowinie. Niedobór żelaza skutkuje łysieniem u kobiet, niedobór miedzi zaś zmianami strukturalnymi włosów. Produkty bogate w żelazo to: soja, mak, kasza jaglana, zaś w miedź: kasza gryczana, kakao, nasiona słonecznika oraz natka pietruszki.

Antyoksydanty

Gdy wypadają nam włosy warto wzbogacić naszą dietę o: pomidory, melony, paprykę, bóbr czereśnie, wiśnie, jagody, śliwki, szpinak czy morele- produkty te zaś bogate są w antyoksydanty, co pomoże wzmocnić nam nasz układ odpornościowy.

Na koniec białko

Aminokwasy mają duży wpływ na budowę skóry głowy, zatem ich niedobór może prowadzić do szybszego starzenia się włosów oraz ich wypadania! Żeby temu zapobiec należy spożywać mięso, oczywiście z wyjątkiem kurczaków oraz indyków, które są faszerowane antybiotykami, do tego ryby z wyjątkiem pangi. Poza tym warto jeść komosę ryżową i rośliny strączkowe.

Czego powinniśmy unikać gdy nadmiernie wypadają nam włosy?

  • Zbyt dużej ilości kawy
  • Białego cukru
  • Żywności wysoko przetworzonej tj.: słodycze, fast-foody
  • Hodowlanych kurczaków, indyków karmionych antybiotykami
Ten artykuł ma charakter wyłącznie informacyjny i nie stanowi porady medycznej

Zostaw komentarz

Witaj w Aptece Puls

Witaj w Aptece Puls

Witaj w Aptece Puls

Podaj adres e-mail użyty do rejestracji. Otrzymasz tymczasowy link do zresetowania hasła.