Przepisy na romantyczną kolację walentynkową
Przez Artur Kubiak 14.10.2019 0 Komentarz
Średnia ocena: 4.7 (94 %) Na podstawie: 13 ocen

Przepisy na romantyczną kolację walentynkową

Zbliżają się walentynki - piękny czas zakochanych. Często zastanawiamy się jak zaskoczyć swoją drugą połówkę gdzie ją zaprosić, co kupić a może co ugotować? Mamy dla was rozwiązanie na romantyczną kolację w domu. Nasze przepisy sprawią, że wieczór będzie niezapomniany i przede wszystkim pyszny - jak wiadomo przez żołądek do serca. Pomysły na kolacje nie muszą być skomplikowane. Nawet znane nam i lubiane potrawy w towarzystwie najbliższej osoby  smakują o wiele lepiej.

Makaron z krewetkami

Składniki:

  • 300 g makaronu tagliatelle
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 300 g krewetek tiger
  • 50 ml białego wina
  • 1 mała papryczka chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

1. Czosnek, papryczkę posiekać i podsmażyć na patelni z oliwą z oliwek

2. Krewetki i pomidorki dodać do podsmażonego czosnku i papryczki i podsmażać 2- 3 min.

3. Na patelnie wlać wino, poczekać aż odparuje. . Gotowy sos zdjąć z palnika.

4. Na patelnie z krewetkami przełożyć ugotowany al dente makaron, wymieszać składniki i przełożyć danie na talerze.

5. Ozdobić  posiekaną pietruszką.

Makaron z pomidorami

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 300 g makaronu penne
  • 30 g tartego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Jak przygotować?

1. Cebule i czosnek obieramy i kroimy.

2. Pomidory kroimy w kostkę, bez szypułek

3. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, dodajemy cebulę czosnek oraz pomidory.

4. Zmniejszamy ogień i podgrzewamy sos ok. 20-30 min, aż pomidory się rozpadną a ich część soku wyparuje. Sos blendujemy oraz doprawiamy solą i pieprzem wg. uznania.

5. Makaron w między czasie gotujemy all dente.

6. Ugotowany makaron podajemy z sosem, bazylią oraz parmezanem.

Makaron ze szpinakiem i serem feta 

Składniki:

  • 300 g makaronu tagiatelle
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 100 g słodkiej śmietanki 30%
  • 120 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła

Jak przygotować ?

1. Ser feta pokroić w małą kostkę. Odstawić na bok.

2.Szpinak opłukać.

3. Makaron ugotować all dente.

4. Na dużej patelni rozgrzać masło. Dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć chwilkę. Dodać szpinak i smażyć aż straci objętość. Dodać śmietankę i ser feta. Mieszać aż ser się rozpuści. Doprawić pieprzem do smaku,

5. Makaron wymieszać z sosem na patelni.

6. Podawać od razu.

Deser

Czekoladowa Panna Cotta ze świeżymi owocami

Składniki:

  • 300 ml śmietanki 30%
  • 100 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1/2 laski wanilii
  • czubata łyżeczka żelatyny
  • łyżeczka kakao
  • owoce do dekoracji-wg uznania np. truskawki, maliny
  • bita śmietana

Jak przygotować?

1. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku.

2. Mleko zagotować ze śmietanką, cukrem i kakao i nasionami wanilii.

3. Zdjąć z ognia dodać połamaną na kawałki czekoladę i żelatynę.

4. Dokładnie wymieszać.

5. Masę rozlać do pucharków i odstawić do całkowitego stężenia.

6. Na końcu udekorować bitą śmietaną i świeżymi owocami.

Mus czekoladowy

Składniki:

  • 100g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 l śmietanki 30%
  • 125 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Jak przygotować?

1. Czekoladę stopić z dodatkiem wody i masła.

2. Przestudzić.

3. Białka ubić ze szczyptą soli i łyżką cukru pudru na sztywną pianę.

4. Żółtka utrzeć z dwiema łyżkami cukru pudru.

5. Dodać przestudzoną czekoladę.

6. Następnie dodać ubite białka.

7. Śmietankę ubić na sztywno.

8. Dodać serek mascarpone, razem zmiksować.

9. 2/3 dodać do masy czekoladowej.

10. Mus czekoladowy dodać do pucharków, udekorować resztą śmietanki.

11. Schłodzić około 2 h.

Deser zakochanych 

Składniki:

  • galaretka truskawkowa
  • garść mrożonych malin
  • garść mrożonych truskawek
  • 125 g serka śmietankowego, żółtko
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 50 ml likieru jajecznego Adwokat
  • 2 łyżki cukru pudru

Jak przygotować? 

1. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku, ostudzić.

2. Przygotować 4 szklaneczki, do każdej wrzucić kilka mrożonych owoców, zalać galaretką i wstawić do lodówki i poczekać aż całkowicie zastygnie.

3. Serek zmiksować z żółtkiem i likierem.

4. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru.

5. Połączyć z masą serową i wyłożyć na zastygniętą galaretkę.

6. Udekorować owocami.

Ps. Pamiętaj żeby zadbać o romantyczny klimat kolacji – zapal świece, kup wino i włącz romantyczną muzykę. Życzymy udanych walentynek!

Zostaw komentarz

Witaj w Aptece Puls

Witaj w Aptece Puls

Witaj w Aptece Puls

Podaj adres e-mail użyty do rejestracji. Otrzymasz tymczasowy link do zresetowania hasła.