Przepisy na romantyczną kolację walentynkową
Zbliżają się walentynki - piękny czas zakochanych. Często zastanawiamy się jak zaskoczyć swoją drugą połówkę gdzie ją zaprosić, co kupić a może co ugotować? Mamy dla was rozwiązanie na romantyczną kolację w domu. Nasze przepisy sprawią, że wieczór będzie niezapomniany i przede wszystkim pyszny - jak wiadomo przez żołądek do serca. Pomysły na kolacje nie muszą być skomplikowane. Nawet znane nam i lubiane potrawy w towarzystwie najbliższej osoby smakują o wiele lepiej.
Makaron z krewetkami
Składniki:
- 300 g makaronu tagliatelle
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 300 g krewetek tiger
- 50 ml białego wina
- 1 mała papryczka chilli
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Jak przygotować?
1. Czosnek, papryczkę posiekać i podsmażyć na patelni z oliwą z oliwek
2. Krewetki i pomidorki dodać do podsmażonego czosnku i papryczki i podsmażać 2- 3 min.
3. Na patelnie wlać wino, poczekać aż odparuje. . Gotowy sos zdjąć z palnika.
4. Na patelnie z krewetkami przełożyć ugotowany al dente makaron, wymieszać składniki i przełożyć danie na talerze.
5. Ozdobić posiekaną pietruszką.
Makaron z pomidorami
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 300 g makaronu penne
- 30 g tartego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Jak przygotować?
1. Cebule i czosnek obieramy i kroimy.
2. Pomidory kroimy w kostkę, bez szypułek
3. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, dodajemy cebulę czosnek oraz pomidory.
4. Zmniejszamy ogień i podgrzewamy sos ok. 20-30 min, aż pomidory się rozpadną a ich część soku wyparuje. Sos blendujemy oraz doprawiamy solą i pieprzem wg. uznania.
5. Makaron w między czasie gotujemy all dente.
6. Ugotowany makaron podajemy z sosem, bazylią oraz parmezanem.
Makaron ze szpinakiem i serem feta
Składniki:
- 300 g makaronu tagiatelle
- 400 g świeżego szpinaku
- 100 g słodkiej śmietanki 30%
- 120 g sera feta
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
Jak przygotować ?
1. Ser feta pokroić w małą kostkę. Odstawić na bok.
2.Szpinak opłukać.
3. Makaron ugotować all dente.
4. Na dużej patelni rozgrzać masło. Dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć chwilkę. Dodać szpinak i smażyć aż straci objętość. Dodać śmietankę i ser feta. Mieszać aż ser się rozpuści. Doprawić pieprzem do smaku,
5. Makaron wymieszać z sosem na patelni.
6. Podawać od razu.
Deser
Czekoladowa Panna Cotta ze świeżymi owocami
Składniki:
- 300 ml śmietanki 30%
- 100 ml mleka
- 50 g cukru
- 100 g mlecznej czekolady
- 1/2 laski wanilii
- czubata łyżeczka żelatyny
- łyżeczka kakao
- owoce do dekoracji-wg uznania np. truskawki, maliny
- bita śmietana
Jak przygotować?
1. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku.
2. Mleko zagotować ze śmietanką, cukrem i kakao i nasionami wanilii.
3. Zdjąć z ognia dodać połamaną na kawałki czekoladę i żelatynę.
4. Dokładnie wymieszać.
5. Masę rozlać do pucharków i odstawić do całkowitego stężenia.
6. Na końcu udekorować bitą śmietaną i świeżymi owocami.
Mus czekoladowy
Składniki:
- 100g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 4 jajka
- szczypta soli
- 4 łyżki wody
- 2 łyżki masła
- 1/2 l śmietanki 30%
- 125 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Jak przygotować?
1. Czekoladę stopić z dodatkiem wody i masła.
2. Przestudzić.
3. Białka ubić ze szczyptą soli i łyżką cukru pudru na sztywną pianę.
4. Żółtka utrzeć z dwiema łyżkami cukru pudru.
5. Dodać przestudzoną czekoladę.
6. Następnie dodać ubite białka.
7. Śmietankę ubić na sztywno.
8. Dodać serek mascarpone, razem zmiksować.
9. 2/3 dodać do masy czekoladowej.
10. Mus czekoladowy dodać do pucharków, udekorować resztą śmietanki.
11. Schłodzić około 2 h.
Deser zakochanych
Składniki:
- galaretka truskawkowa
- garść mrożonych malin
- garść mrożonych truskawek
- 125 g serka śmietankowego, żółtko
- 150 ml śmietanki 30%
- 50 ml likieru jajecznego Adwokat
- 2 łyżki cukru pudru
Jak przygotować?
1. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku, ostudzić.
2. Przygotować 4 szklaneczki, do każdej wrzucić kilka mrożonych owoców, zalać galaretką i wstawić do lodówki i poczekać aż całkowicie zastygnie.
3. Serek zmiksować z żółtkiem i likierem.
4. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
5. Połączyć z masą serową i wyłożyć na zastygniętą galaretkę.
6. Udekorować owocami.
Ps. Pamiętaj żeby zadbać o romantyczny klimat kolacji – zapal świece, kup wino i włącz romantyczną muzykę. Życzymy udanych walentynek!
Zostaw komentarz Anuluj odpowiedź