Hashimoto - co to za choroba?
Przez Przemysław Nowicki 14.10.2019 0 Komentarz
Średnia ocena: 4.4 (88 %) Na podstawie: 11 ocen

Hashimoto - co to za choroba?

Hashimoto co to za choroba?

Stanowi ono jedną z najczęstszych przyczyn niedoczynności tarczycy. Znacznie częściej występuje ona u kobiet niż u mężczyzn. Układ immunologiczny uznaje własne komórki tarczycy za obce i zaczyna wytwarzać przeciwciała przeciwko białkom produkowanym przez tarczycę. Powstające przeciwciała powodują uszkodzenie komórek tarczycy i upośledzają wytwarzanie hormonów przez ten gruczoł.

Hashimoto jakie występują dolegliwości?

  • Wzrost masy ciała
  • Ciągłe uczucie zmęczenia
  • Łamliwość paznokci
  • Sucha skóra
  • Wypadające włosy
  • Wahania nastroju
  • Senność

Dieta dla hashimoto 

Dieta w tej chorobie jest bardzo ważnym procesem leczenia.  Prawidłowo dobrany jadłospis złagodzi objawy choroby a ponadto pomoże w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

Hashimoto zalecenia: 

  • Spożywaj 5 posiłków dziennie 

Bardzo ważnym elementem prawidłowo dobranej diety jest regularność spożywanych przez nas posiłków. Najlepszym wariantem jest spożywanie 5 posiłków dziennie. Należy jednak pamiętać, że ten nasz ostatni posiłek powinien być spożywany 2-3 godziny przed snem !

  • Zwiększ ilość białka w diecie 

Wybieraj głównie białko pochodzenia zwierzęcego. Źródłem takiego białka w Twojej diecie powinno być: chude mięso, jaja oraz ryby.

  • Ogranicz spożywanie węglowodanów 

Należy wybierać głównie węglowodany złożone bogate w błonnik. Odpowiednia ilość błonnika usprawnia pracę jelit i pomaga w walce z zaparciami. Ograniczeniu powinny podlegać produkty będące źródłem cukrów prostych (cukierki, ciastka itp.)

  • Przejdź na dietę redukcyjną 

W przypadku współwystępującej nadwagi bądź otyłości obniżenie wartości kalorycznej diety pomoże utrzymać prawidłową masę ciała.

  • Zwiększ spożycie kwasów omega-3 

W przypadku choroby Hashimoto nie zaleca się diety niskotłuszczowej, ponieważ może ona upośledzić wchłanianie witamin i zaburzyć pracę układu odpornościowego. Dobrym źródłem kwasów tłuszczowych są tłuste ryby, orzechy włoskie, olej lniany oraz awokado.

  • Zrezygnuj z nabiału 

W przypadku produktów mlecznych warto szczególnie obserwować reakcję organizmu po ich spożyciu ze względu na ich właściwości alergizujące. Jeżeli zauważysz u siebie złe objawy po spożyciu mleka krowiego – wyeliminuj je ze swojej diety. Możesz zamienić te produkty na napoje roślinne.

  • Eliminacja glutenu 

U osób z chorobą Hashimoto często występuje nietolerancja na gluten. Badania wykazują, że wyeliminowanie glutenu z diety wpływa bardzo korzystnie na przebieg choroby.

  • Produkty wysokoprzetworzone 

Należy ich unikać. Dieta powinna oparta być o produkty naturalne. Dlatego należy unikać produktów, które mają dużo barwników, konserwantów czy aromatów!

  • Nie zapominaj o antyoksydantach 

Pamiętaj, że witaminy takie jak E i C posiadają właściwości antyoksydacyjne, które łagodzą toczący się w organizmie proces zapalny. Najlepszym sposobem na pokrycie zapotrzebowania na te witaminy jest stosowanie diety urozmaiconej.  Im bardziej kolorowy talerz tym mniejsze ryzyko niedoborów pokarmowych.

  • Suplementacja witaminą D 

U osób z chorobą Hashimoto często spotyka się niedobory witaminy D. Dlatego warto jest rozważyć suplementację.  W okresie wakacyjnym wytwarza się ona w naszym organizmie pod wpływem słońca lecz w zimniejszych miesiącach musimy sami zadbać o jej prawidłowe dostarczenie naszemu organizmowi.

  • Uwaga na soję 

U osób z niedoczynnością tarczycy białko sojowe obniża absorpcję leków i powoduje konieczność zwiększenia ich dawki. Dlatego rozważ eliminację soi ze swojego jadłospisu.

  • Zadbaj o odpowiednią podaż jodu

Ważne jest zachowanie odpowiedniej równowagi w spożywaniu tego składnika mineralnego. Do produktów bogatych w jod należą: owoce morza, ryby morskie, sól jodowana.

  • Zwiększ spożycie selenu

Selen posiada właściwości antyoksydacyjne. Produkty bogate w selen to: orzechy brazylijskie, owoce morza, jaja oraz ryby.

  • Żelazo - składnik mineralny, niezbędny w diecie u osób z chorobą Hashimoto

Dobre źródło żelaza to: wątróbka, czerwone mięso, zielone warzywa liściaste oraz żółtka.

Ten artykuł ma charakter wyłącznie informacyjny i nie stanowi porady medycznej

Zostaw komentarz

Witaj w Aptece Puls

Witaj w Aptece Puls

Witaj w Aptece Puls

Podaj adres e-mail użyty do rejestracji. Otrzymasz tymczasowy link do zresetowania hasła.