Hashimoto - co to za choroba?
Hashimoto co to za choroba?
Stanowi ono jedną z najczęstszych przyczyn niedoczynności tarczycy. Znacznie częściej występuje ona u kobiet niż u mężczyzn. Układ immunologiczny uznaje własne komórki tarczycy za obce i zaczyna wytwarzać przeciwciała przeciwko białkom produkowanym przez tarczycę. Powstające przeciwciała powodują uszkodzenie komórek tarczycy i upośledzają wytwarzanie hormonów przez ten gruczoł.
Hashimoto jakie występują dolegliwości?
- Wzrost masy ciała
- Ciągłe uczucie zmęczenia
- Łamliwość paznokci
- Sucha skóra
- Wypadające włosy
- Wahania nastroju
- Senność
Dieta dla hashimoto
Dieta w tej chorobie jest bardzo ważnym procesem leczenia. Prawidłowo dobrany jadłospis złagodzi objawy choroby a ponadto pomoże w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
Hashimoto zalecenia:
-
Spożywaj 5 posiłków dziennie
Bardzo ważnym elementem prawidłowo dobranej diety jest regularność spożywanych przez nas posiłków. Najlepszym wariantem jest spożywanie 5 posiłków dziennie. Należy jednak pamiętać, że ten nasz ostatni posiłek powinien być spożywany 2-3 godziny przed snem !
-
Zwiększ ilość białka w diecie
Wybieraj głównie białko pochodzenia zwierzęcego. Źródłem takiego białka w Twojej diecie powinno być: chude mięso, jaja oraz ryby.
- Ogranicz spożywanie węglowodanów
Należy wybierać głównie węglowodany złożone bogate w błonnik. Odpowiednia ilość błonnika usprawnia pracę jelit i pomaga w walce z zaparciami. Ograniczeniu powinny podlegać produkty będące źródłem cukrów prostych (cukierki, ciastka itp.)
-
Przejdź na dietę redukcyjną
W przypadku współwystępującej nadwagi bądź otyłości obniżenie wartości kalorycznej diety pomoże utrzymać prawidłową masę ciała.
-
Zwiększ spożycie kwasów omega-3
W przypadku choroby Hashimoto nie zaleca się diety niskotłuszczowej, ponieważ może ona upośledzić wchłanianie witamin i zaburzyć pracę układu odpornościowego. Dobrym źródłem kwasów tłuszczowych są tłuste ryby, orzechy włoskie, olej lniany oraz awokado.
-
Zrezygnuj z nabiału
W przypadku produktów mlecznych warto szczególnie obserwować reakcję organizmu po ich spożyciu ze względu na ich właściwości alergizujące. Jeżeli zauważysz u siebie złe objawy po spożyciu mleka krowiego – wyeliminuj je ze swojej diety. Możesz zamienić te produkty na napoje roślinne.
-
Eliminacja glutenu
U osób z chorobą Hashimoto często występuje nietolerancja na gluten. Badania wykazują, że wyeliminowanie glutenu z diety wpływa bardzo korzystnie na przebieg choroby.
-
Produkty wysokoprzetworzone
Należy ich unikać. Dieta powinna oparta być o produkty naturalne. Dlatego należy unikać produktów, które mają dużo barwników, konserwantów czy aromatów!
-
Nie zapominaj o antyoksydantach
Pamiętaj, że witaminy takie jak E i C posiadają właściwości antyoksydacyjne, które łagodzą toczący się w organizmie proces zapalny. Najlepszym sposobem na pokrycie zapotrzebowania na te witaminy jest stosowanie diety urozmaiconej. Im bardziej kolorowy talerz tym mniejsze ryzyko niedoborów pokarmowych.
-
Suplementacja witaminą D
U osób z chorobą Hashimoto często spotyka się niedobory witaminy D. Dlatego warto jest rozważyć suplementację. W okresie wakacyjnym wytwarza się ona w naszym organizmie pod wpływem słońca lecz w zimniejszych miesiącach musimy sami zadbać o jej prawidłowe dostarczenie naszemu organizmowi.
-
Uwaga na soję
U osób z niedoczynnością tarczycy białko sojowe obniża absorpcję leków i powoduje konieczność zwiększenia ich dawki. Dlatego rozważ eliminację soi ze swojego jadłospisu.
-
Zadbaj o odpowiednią podaż jodu
Ważne jest zachowanie odpowiedniej równowagi w spożywaniu tego składnika mineralnego. Do produktów bogatych w jod należą: owoce morza, ryby morskie, sól jodowana.
-
Zwiększ spożycie selenu
Selen posiada właściwości antyoksydacyjne. Produkty bogate w selen to: orzechy brazylijskie, owoce morza, jaja oraz ryby.
-
Żelazo - składnik mineralny, niezbędny w diecie u osób z chorobą Hashimoto
Dobre źródło żelaza to: wątróbka, czerwone mięso, zielone warzywa liściaste oraz żółtka.
Zostaw komentarz Anuluj odpowiedź