Cukrzyca - co jeść a czego nie?
Insulinooporność stanowi coraz częstszy problem zdrowotny społeczeństwa. W dzisiejszym poście znajdziecie kilka praktycznych wskazówek jak sobie z nią radzić na co dzień.
Insulinooporność – co to jest?
Insulinooporność to stan charakteryzujący się obniżeniem wrażliwości tkanek na działanie insuliny, pomimo prawidłowego stężenia tego hormonu w surowicy krwi. Pewną rolę w rozwoju tej choroby mogą odgrywać czynniki genetyczne. Do wystąpienia tego schorzenia również mogą przyczyniać się:
- Nadmierna masa ciała
- Nieprawidłowo zbilansowana dieta
- Niska aktywność fizyczna
Objawy:
- wzmożony apetyt
- senność
- stany depresyjne
- wzrost masy ciała
- nadciśnienie tętnicze
- podwyższony poziom cukru
- ciemniejsza skóra na określonych częściach ciała tj.: kark, kolana,pachy, łokcie.
Cukrzyca – dlaczego jest niebezpieczna?
Rozwijającej się insulinooporności towarzyszą nie tylko zaburzenia metaboliczne, ale również wiele innych schorzeń tj.:
- Choroby układu sercowo-naczyniowego
- Zaburzenia gospodarki węglowodanowej
Zalecenia
Prawidłowe odżywianie jest niezbędne aby utrzymać dobry stan zdrowia osób chorujących na cukrzycę. Dieta powinna być indywidualnie dobrana dla pacjenta.
Wybierz dietę redukcyjną
Otyłość jest związana z insulinoopornością, wdrożenie w życie diety redukcyjnej oraz spadek masy ciała poprawiają wrażliwość tkanek na insulinę. Jeżeli masz problem z nadmierną masą ciała to przede wszystkim ogranicz ilość spożywanych kalorii. Spadek masy ciała powinien być stopniowy. Zbyt gwałtowny spadek masy ciała może doprowadzić do efektu jo-jo.
Regularność posiłków
Spożywaj od 3-5 posiłków dziennie. Śniadanie powinno się zjeść do godziny po przebudzeniu, zaś kolację natomiast nie później niż 2-3 godziny przed snem.
Cukrzyca - co jeść a czego nie?
- Ogranicz spożycie soli kuchennej
- Ogranicz produkty bogate w tłuszcze pochodzenia zwierzęcego na korzyść tłuszczów roślinnych
- Ogranicz produkty będące źródłem cukrów prostych: soki owocowe,owoce, mleko
- Ogranicz produkty zawierające sacharozę : miód, cukier,dżemy, słodzone napoje, ciastka , słodkie desery, słodycze.
- Zaleca się spożywanie produktów bogatych w błonnik: gruboziarniste kasze, makaron z mąki razowej, ryż niełuskany, chleb z mąki z grubego przemiału z dodatkiem nasion.
- Produktów skrobiowych oraz warzyw nie należy rozgotowywać mają wówczas wysoki indeks glikemiczny (szybko podwyższają poziom cukru we krwi)
- W celu uzyskania niskiego indeksu glikemicznego – posiłek powinien zawierać węglowodany złożone ,tłuszcz oraz białko.
- Unikaj żywności wysokoprzetworzonej oraz produktów typu fast-food. Produkty te dostarczają tylko dużej ilości kalorii a ubogie są w witaminy i składniki mineralne.
Zalecane warzywa
- pomidory, świeże i kiszone ogórki, rzodkiewka, sałata zielona, brokuły, brukselka, cukinia,kalafior, papryka, pory,szparagi,koperek, zielona pietruszka, szczypiorek
Niewskazane
- warzywa rozgotowane, warzywa z puszki, buraki zasmażane,frytki, ziemniaki puree
Zalecane owoce
- kiwi, jabłka, truskawki, wiśnie, brzoskwinie,nektarynki
Niewskazane
- owoce z puszki, banany, winogrona, owoce suszone.
Zalecane produkty mleczne
- sery twarogowe chude
Niewskazane
- Tłuste mleko, skondensowane,zabielacze do kawy ,śmietana, tłuste sery, słodzone desery mleczne
Zalecane mięso, wędliny, owoce morza, jaja
- chude mięso: indyk,kurczak, konina,królik, dziczyzna, wołowina
- chude wędliny:szynka wołowa, drobiowa, polędwica drobiowa
- ryby świeże: dorsz, flądra, mintaj,morszczuk, sandacz, sola ,szczupak
- białko jaja
Niewskazane
- tłuste mięso: kaczka, wieprzowina, baranina,podroby
- tłuste, drobno mielone, salami,pasztety,boczek, parówki, tłuste kiełbasy
- ryby smażone na maśle, panierowane krewetki, kalmary, małże,
- jajecznica na maśle, boczku, słoninie, smalcu
Zalecane przyprawy
- łagodne:sok z cytryny, koperek, zielona pietruszka, kminek, cynamon, wanilia, majeranek, oregano, bazylia, przyprawy korzenne
Niewskazane
- majonez, kostki rosołowe, gotowe sosy, ocet
Zalecane zupy
- zupy czyste, jarzynowe, na wywarach warzywnych
Niewskazane
- zupy podprawiane zasmażkami i śmietaną,na wywarach z kości
Wskazane napoje
- woda mineralna, słaba kawa rozpuszczalna, słaba herbata, soki warzywne
Niewskazane
- napoje alkoholowe, napoje gazowane, soki owocowe z dodatkiem cukru.
Jak przygotować potrawy?
- gotowanie w wodzie i na parze
- pieczenie w rękawie, folii aluminiowej, pergaminie lub naczyniu żaroodpornym
- duszenie
Pamiętaj o aktywności fizycznej!
Aktywność fizyczna poprawia wrażliwość komórek na insulinę i jednocześnie pomaga w walce z otyłością. Intensywność aktywności fizycznej powinna być dobrana indywidualnie do Twojego stanu zdrowia. Dla osób z insulinoopornością odpowiedni jest umiarkowany wysiłek fizyczny – 5 razy w tygodniu po 30 min.
Zostaw komentarz Anuluj odpowiedź