Czym można zastąpić probiotyk?
Przez Damian Wilczyński 05.01.2023 0 Komentarz
Średnia ocena: 4.4 (88 %) Na podstawie: 8 ocen

Czym można zastąpić probiotyk?

Probiotyki to żywe kultury bakterii i drożdży, których funkcji w organizmie nie da się zastąpić. Równowaga mikroflory jelitowej jest nieoceniona z perspektywy ogólnego stanu zdrowia i samopoczucia.

Osoby, które powinny suplementować probiotyki, z różnych względów nie chcą jednak sięgać po preparaty dostępne w aptekach. Szukają alternatyw dopasowanych do ich przekonań, diety i stylu życia.

Czytaj dalej, by dowiedzieć się, czym zastąpić popularne preparaty zawierające probiotyki. Poznasz również zalety stosowania prebiotyków.

Probiotyk - co to jest?

Probiotyki są szczepami bakterii i drożdży naturalnie żyjącymi w ludzkich jelitach. Ich zadaniem jest wspieranie procesów trawiennych, zwiększanie naturalnej odporności organizmu na zakażenia oraz ułatwianie wchłaniania witamin i mikroelementów. Probiotyki zmniejszają liczbę bakterii patogennych i łagodzą przebieg biegunek. Stabilizują barierę jelitową, wspomagają walkę z otyłością i łagodzą skutki przewlekłego stresu.

Ze względu na różne stany chorobowe lub przyjmowanie antybiotyków, zdarza się, że równowaga mikrobioty jelitowej ulega zaburzeniu. Specjaliści zalecają wówczas suplementowanie probiotyków.

Apteki internetowe oferują zróżnicowane preparaty zawierające żywe kultury bakterii i drożdży. Są one dostępne bez recepty. Jeśli z jakichś względów nie chcesz ich stosować, możesz zdecydować się na inną formę przywrócenia pożądanego poziomu probiotyków.

Czasami wystarczy zwiększyć podaż pokarmów, które naturalnie obfitują w pożyteczne bakterie. Dobrym pomysłem jest również zażywanie prebiotyków, które stymulują rozwój mikrobioty jelitowej.

Gdzie naturalnie występują probiotyki?

W przypadku, gdy nie chcesz przyjmować preparatów z probiotykami, powinieneś zwiększyć ich podaż w diecie. Dobrymi źródłami kultur pożytecznych bakterii i drożdży są:

  • fermentowane produkty mleczne: jogurty, kefiry i maślanki zawierające różne szczepy bakterii, w tym Lactobacillus i Bifidobacterium,
  • fermentowane warzywa: polska kapusta kiszona i koreańskie kimchi,
  • kombucha: napój fermentowany z herbaty, cukru i grzyba herbacianego SCOBY,
  • miso: pasta z ziaren soi, która jest poddawana fermentacji bakteriami z rodzaju Aspergillus oryzae,
  • tempeh: produkt również bazujący na soi, poddany fermentacji bakteriami z rodzaju Rhizopus.

Jeśli zmagasz się z ciężką, przewlekłą chorobą, probiotyki pochodzące z pokarmów mogą okazać się niewystarczające. Lekarz może zalecić wówczas specjalistyczne preparaty, dla których nie ma żadnej alternatywy. Dzieje się tak na przykład w przypadku leczenia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, ostrego nieżytu żołądkowo-jelitowego i zespołu jelita drażliwego.

Prebiotyki a probiotyki

Prebiotyki to substancje, które pomagają probiotykom wzrastać i rozmnażać się w jelitach. Są one błonnikiem pokarmowym, rozpuszczalnym i nierozpuszczalny, takim jak skrobia oporna, pektyny, glukooligosacharydy i fruktooligosacharydy. Znajdziesz je w warzywach, owocach i zbożach.

Prebiotyki i probiotyki mogą wzajemnie się uzupełniać i wzmacniać swoje działanie. Jedzenie dużych ilości produktów zawierających prebiotyki pomaga w utrzymaniu prawidłowej równowagi mikroflory jelitowej. Są one stosunkowo łatwo dostępne w produktach spożywczych takich jak:

  • warzywa: cebula, czosnek, jarmuż, kapusta, kalafior, karczochy, koper, pietruszka, szparagi, seler,
  • owoce: banany, jabłka, gruszki, śliwki, morele, figi,
  • zboża: pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane, brązowy ryż, kasza jaglana, komosa ryżowa,
  • orzechy i nasiona: nasiona lnu, nasiona chia, nasiona słonecznika, orzechy włoskie, orzechy laskowe,
  • rośliny strączkowe: fasola, ciecierzyca, soczewica, groch.

Jaki jest prawidłowy poziom probiotyków w organizmie?

Trudno oszacować prawidłowy poziom probiotyków w organizmie. To żywe mikroorganizmy, które nieustannie mnożą się i obumierają. Nie ma też jednoznacznych wskazań, jaki poziom probiotyków jest "prawidłowy", ponieważ różni się on u różnych osób i zależy od wielu czynników, takich jak dieta, styl życia i choroby.

Jeśli masz wątpliwości co do kondycji Twojej mikrobioty jelitowej, skorzystaj z konsultacji lekarskiej. Profesjonalnie przeprowadzone badanie pomoże ustalić, czy niezbędna jest uzupełnienie probiotyków.

Nie powinieneś samodzielnie decydować o suplementacji. Możesz w ten sposób doprowadzić do przerostu kultur bakterii i drożdży. Nadmiar probiotyków powoduje:

  1. biegunki: zaburzenia równowagi mikroflory jelitowej przyczyniają się do zwiększenia ilości wodnej treści kału,
  2. bóle brzucha i wzdęcia: nadmiar w jelitach może wywoływać reakcje zapalne i podrażnienia błony śluzowej jelit,
  3. reakcje alergiczne: niektórzy pacjenci reagują alergicznie na suplementy z probiotykami, co objawia się wysypką, katarem, dusznościami lub obrzękami.
  4. zaburzeniami gospodarki elektrolitowej: bakterie w jelitach mogą wchłaniać lub wydzielać różne elektrolity, takie jak sod, potas i chlor.

Zbyt dużo probiotyków w jelitach może prowadzić również do powstania zespołu SIBO (ang. small intestinal bacterial overgrowth). To schorzenie, w którym do jelita cienkiego przedostają się bakterie, które normalnie żyją w jelicie grubym.

Ten artykuł ma charakter wyłącznie informacyjny i nie stanowi porady medycznej

Zostaw komentarz

Witaj w Aptece Puls

Witaj w Aptece Puls

Witaj w Aptece Puls

Podaj adres e-mail użyty do rejestracji. Otrzymasz tymczasowy link do zresetowania hasła.