Refluks – co to za choroba?
1. Refluks-co to za choroba?
To zarzucanie treści żołądkowej do przełyku. W pierwszej fazie choroby stosowane jest leczenie zachowawcze, polegające na zmianie stylu życia i stosowaniu diety eliminującej objawy.
2. Refluks – jak zapobiegać?
- Unikać stresów
- Normalizować masę ciała
- Rezygnacja z palenia papierosów
- Nie nosić obcisłej odzieży oraz bielizny
- Nie należy leżeć po posiłkach
- Unikać potraw i napojów nasilających objawy choroby
- Spokojnie spożywać posiłki
- W czasie snu ułożyć wyżej górną część ciała
- Nie wykonywać pracy w pozycji zgiętej
3. Refluks – jaka dieta?
- Zalecana jest dieta łatwostrawna
- Posiłki należy spożywać częściej, 5-6 razy dziennie, o stałych porach, niewielkie objętościowo. Objawy choroby nasilają się około pól godziny do dwóch godzin po spożyciu posiłku
- Szklanka wody lub mleka zmniejsza objawy refluksu. Mleko neutralizuję kwaśną zawartość w przełyku zaś woda oczyszcza przełyk z kwasu solnego.
- Korzystnie jest łączyć herbatę, kawę, soki warzywne lub owocowe z mlekiem
- Temperatura potraw powinna być umiarkowana, aby nie podrażniać przełyku
- Wskazane są potrawy o konsystencji papkowej, aby ograniczyć żucie, które wzmaga wydzielanie żołądkowe
- Ostatni posiłek powinno się spożyć 3-4 godziny przed snem
4. Jak się pozbyć refluksu?
Przede wszystkim z diety należy wykluczyć:
- proszek do pieczenia ciast
- kostki bulionowe
- przyprawy do zup, sosy z glutaminianem sodu
- cukierki zawierające alkohol,mięte
- napoje gazowane
- wyroby czekoladowe, czekoladę, kakao
- ograniczyć tłuszcze
- napoje alkoholowe, kawę naturalną
- owoce cytrusowe, soki z cytrusów , sok pomidorowy, kwaśne potrawy. warzywa cebulowe
- ostre przyprawy
5. Pokarmy, które najsilniej pobudzają wydzielanie soku żołądkowego
- potrawy smażone oraz pieczone
- potrawy ostre i słone
- sosy-słone, pikantne
- używki: kawa, mocna herbata, alkohol
- kwaśne potrawy, napoje
- mocne buliony, rosoły
- galarety
- konserwowane ryby i mięsa
- produkty wędzone i marynowane
- wody gazowane
- wywary warzywne i grzybowe
6. Pokarmy, które łagodniej pobudzają wydzielanie soku żołądkowego
- mięso, ryby gotowane
- owoce w postaci kompotów i galaret
- twaróg, jaja i śmietana
- chleb pszenny
- gotowane warzywa i owoce
Ten artykuł ma charakter wyłącznie informacyjny i nie stanowi porady medycznej
Zostaw komentarz Anuluj odpowiedź