Jakie witaminy z grupy B dla dzieci są najlepsze?
Kwestia podaży witamin niejednokrotnie budzi wiele kontrowersji. Zwolennicy zbilansowanej diety ścierają swoje poglądy z osobami stosującymi profilaktyczną suplementację. Nie ulega jednak wątpliwości, że witaminy mają kluczowy wpływ na rozwój i zdrowie dzieci. Bezwzględnie należy dbać o ich prawidłowy poziom.
Czytaj dalej, a dowiesz się, jakie witaminy z grupy B są najlepsze dla dzieci. Poznasz również naturalne źródła tych związków oraz skutki ich niedoborów.
Jakie witaminy z grupy B dla dzieci?
Wszystkie witaminy z grupy B są niezwykle ważne dla zdrowia niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ich długotrwały niedobór prowadzi do poważnych powikłań i zaburzeń rozwoju dziecka.
Związki te odgrywają kluczową rolę w wielu procesach metabolicznych, takich jak produkcja energii i synteza czerwonych krwinek. Odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego, a także za utrzymanie odpowiedniego stanu skóry, włosów i paznokci.
Grupa witamin B składa się z ośmiu istotnych dla organizmu substancji:
- Witamina B1 (tiaminy),
- Witamina B2 (ryboflawiny),
- Witamina B3 (niacyny),
- Witamina B5 (kwasu pantotenowego),
- Witamina B6 (pirydoksyny),
- Witamina B7 (biotyny),
- Witamina B9 (kwas foliowy),
- Witamina B12 (kobalaminy).
Naturalne źródła witamin z grupy B
Pamiętaj, że suplementy nie są w stanie zastąpić zróżnicowanych posiłków, opartych na świeżych i nieprzetworzonych produktach wysokiej jakości. Zanim udasz się na poszukiwania preparatu witaminowego, upewnij się, że dieta Twojego dziecka obfituje w naturalne źródła niezbędnych związków odżywczych:
- witaminę B1 znajdziesz w otrębach, pestkach słonecznika, nasionach grochu, drożdżach, orzechach, mięsie i suszonych owocach,
- witamina B2 występuje w szpinaku, grzybach, pełnym mleku, wołowinie, grochu, fasoli i orzechach włoskich,
- w witaminę B3 obfitują mięsa takie jak cielęcina i wołowina, a także orzeszki ziemne, wędzona makrela, łosoś, halibut i jaja,
- by zwiększyć podaż witaminy B4 w diecie dziecka, podaj mu wątróbkę, kiełki pszenicy, mięso, żółtko jaja, nasiona strączkowe i ryby;
- witaminę B5 z kolei znajdziesz w mleku, jajach, rybach, wątróbce i roślinach strączkowych;
- witamina B6 występuje w bananach, rybach, zbożach, drobiu, wątróbce, awokado i ryżu;
- niedobór witaminy B7 uzupełnisz podając mleko, drożdże, banany, kalafiora, mleko i żółtko jaja;
- w witaminę B8 obfitują świeże warzywa i owoce, drożdże, produkty pełnoziarniste, orzechy i kiełki pszenicy;
- witaminę B9 znajdziesz w owocach, zielonych warzywach, mięsie i zbożach;
- witamina B12 występuje w kapuście kwaszonej, mleku, jogurtach, żółtkach jaja i rybach takich jak pstrągi i węgorze.
Kiedy warto zdecydować się na suplementowanie witamin z grupy B?
Witaminy z grupy B są wchłaniane przez organizm z żywności. Dlatego tak istotna jest ich odpowiednia podaż w spożywanych produktach. Nadmiar tych związków usuwany jest z moczem.
Zapotrzebowanie organizmu na witaminy z grupy B obejmuje stosunkowo niewielkie ilości. Jej niedobory najczęściej spowodowane są niedożywieniem lub upośledzeniem wchłaniania.
Suplementacja zalecana jest w okresach zwiększonego zapotrzebowania, takich jest stany gorączkowe lub oparzenia. Specjaliści zalecają ją także w przypadku terapii przewlekłych i wyniszczających chorób (np. schorzeń żołądkowo-jelitowych i zaburzeń trawienia). Podaż witamin z grupy B zwiększa się również w leczeniu chorób układu nerwowego, stanów zapalnych błon śluzowych i trądziku,
Skutki niedoborów witamin z grupy B
Niedobory witamin z grupy B objawiają się na zróżnicowane sposoby, ponieważ odpowiadają za wiele istotnych funkcji organizmu. By zdiagnozować ich stężenie we krwi warto przeprowadzić badanie. Ułatwi ono dopasowanie suplementu. W zależności od konkretnej witaminy, zbyt niski poziom w organizmie może powodować:
B2 - wypadanie włosów i zajady,
B3 - zapalenie skóry, demencję, biegunkę, depresję, stany zapalne języka, zaburzenia żołądkowo-śmierć,
B5 - zaburzenia wzrostu, snu i koncentracji, zmiany skórne, uszkodzenie nadnerczy,
B6 - stany zapalne skóry, kamicę nerkową, spadek samopoczucia, podatność na infekcje, anemię, drgawki, depresję, zaburzenia snu, udary i chorobę niedokrwienną serca,
B7 - podwyższony poziom cholesterolu, rozdwajanie paznokci, bóle mięśni, osłabienie, stany zapalne skóry, wypadanie włosów,
B11 - spadek masy ciała, osłabienie i uczucie zmęczenia, zahamowanie wzrostu, problemy żołądkowo-jelitowe, bezsenność, niedokrwistość megablastyczną,
B12 - depresję, zaburzenia widzenia i czucia, parestezje, osłabienie, bóle, zawroty głowy, tachykardię, a także utratę łaknienia i spadek masy ciała.
Zostaw komentarz Anuluj odpowiedź