Po co i czy warto przyjmować probiotyki?
Przez Damian Wilczyński 14.12.2022 0 Komentarz
Średnia ocena: 4.6 (92 %) Na podstawie: 10 ocen

Po co i czy warto przyjmować probiotyki?

Żywe kultury bakterii i drożdży występujące w probiotykach osłonowych są niezwykle korzystne dla zdrowia. Pomagają w zapobieganiu wielu chorobom i chronią nasze organizmy w trakcie antybiotykoterapii.

Myślisz o suplementowaniu probiotyków? Skonsultuj się ze swoim lekarzem lub farmaceutą. Wskażą Ci oni odpowiedni preparat, dzięki któremu utrzymasz równowagę mikrobioty jelitowej.

Czytaj dalej, a dowiesz się w szczegółach, po co brać probiotyki i jakie są ich naturalne źródła.

Po co brać probiotyki?

Probiotyki są szczególnie polecane przez specjalistów w następujących sytuacjach:

  • po antybiotykoterapii - antybiotyki działają na bakterie chorobotwórcze. Jednocześnie jednak osłabiają florę bakteryjną jelit, co może prowadzić do rozwoju niepożądanych dolegliwości. Dlatego w trakcie lub po zakończeniu antybiotykoterapii zaleca się przyjmowanie probiotyków. Uzupełnią one florę bakteryjną jelit i zmniejszą ryzyko wystąpienia niepożądanych działań antybiotyku.
  • w przypadku chorób układu pokarmowego - probiotyki mogą pomóc w leczeniu chorób takich jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Crohna czy zespół jelita drażliwego. W tych przypadkach kultury bakterii przyczyniają się do poprawy stanu zdrowia pacjenta, zmniejszenia dolegliwości oraz skrócenia czasu trwania choroby.
  • w celu wzmocnienia odporności - probiotyki pozytywnie wpływają na odporność organizmu. Pomagają utrzymać dobry stan zdrowia. Oddziałują również na samopoczucie.
  • jako środek łagodzący objawy niestrawności i biegunki spowodowanej przyjmowaniem leków lub podróżami.

Czy warto przyjmować probiotyk?

Probiotyki warto przyjmować ze względu na zachowanie równowagi mikrobioty jelitowej. Jej działanie jest niezwykle istotne z perspektywy prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Odpowiada ona za produkcję witamin K i B, chroni przed czynnikami patogennymi, wspiera wytwarzanie laktazy i usuwa niestrawione, zalegające w układzie pokarmowym resztki jedzenia.

Przede wszystkim jednak tworzy oś jelitowo-mózgową. Dzięki temu wpływa na działanie całego ośrodkowego układu nerwowego.

Naturalne źródła probiotyków

Pożyteczne probiotyki występują również w pożywieniu. Ich naturalne źródła to m.in.:

  • kefir i inne produkty mleczne fermentowane, takie jak jogurt, maślanka, twaróg,
  • kiszona kapusta, ogórki kiszone i inne kiszonki,
  • kombucha,
  • miso,
  • tempeh,
  • kimchi.
  • niektóre owoce i warzywa, takie jak jabłka, buraki czy cebula.

Włączenie powyższych produktów do diety pomoże Ci zachować dobre samopoczucie i wysoką odporność. Pamiętaj jednak, że nawet najbardziej pożyteczne bakterie i drożdże w nadmiarze mogą szkodzić.

Jeśli masz wątpliwości dotyczące spożywania i suplementacji probiotyków, skorzystaj z konsultacji lekarskiej. Dzięki odpowiednim badaniom specjalista stwierdzi, czy zwiększenie ich podaży będzie dla Ciebie korzystne.

Ten artykuł ma charakter wyłącznie informacyjny i nie stanowi porady medycznej

Zostaw komentarz

Witaj w Aptece Puls

Witaj w Aptece Puls

Witaj w Aptece Puls

Podaj adres e-mail użyty do rejestracji. Otrzymasz tymczasowy link do zresetowania hasła.