Po co i czy warto przyjmować probiotyki?
Żywe kultury bakterii i drożdży występujące w probiotykach osłonowych są niezwykle korzystne dla zdrowia. Pomagają w zapobieganiu wielu chorobom i chronią nasze organizmy w trakcie antybiotykoterapii.
Myślisz o suplementowaniu probiotyków? Skonsultuj się ze swoim lekarzem lub farmaceutą. Wskażą Ci oni odpowiedni preparat, dzięki któremu utrzymasz równowagę mikrobioty jelitowej.
Czytaj dalej, a dowiesz się w szczegółach, po co brać probiotyki i jakie są ich naturalne źródła.
Po co brać probiotyki?
Probiotyki są szczególnie polecane przez specjalistów w następujących sytuacjach:
- po antybiotykoterapii - antybiotyki działają na bakterie chorobotwórcze. Jednocześnie jednak osłabiają florę bakteryjną jelit, co może prowadzić do rozwoju niepożądanych dolegliwości. Dlatego w trakcie lub po zakończeniu antybiotykoterapii zaleca się przyjmowanie probiotyków. Uzupełnią one florę bakteryjną jelit i zmniejszą ryzyko wystąpienia niepożądanych działań antybiotyku.
- w przypadku chorób układu pokarmowego - probiotyki mogą pomóc w leczeniu chorób takich jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Crohna czy zespół jelita drażliwego. W tych przypadkach kultury bakterii przyczyniają się do poprawy stanu zdrowia pacjenta, zmniejszenia dolegliwości oraz skrócenia czasu trwania choroby.
- w celu wzmocnienia odporności - probiotyki pozytywnie wpływają na odporność organizmu. Pomagają utrzymać dobry stan zdrowia. Oddziałują również na samopoczucie.
- jako środek łagodzący objawy niestrawności i biegunki spowodowanej przyjmowaniem leków lub podróżami.
Czy warto przyjmować probiotyk?
Probiotyki warto przyjmować ze względu na zachowanie równowagi mikrobioty jelitowej. Jej działanie jest niezwykle istotne z perspektywy prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Odpowiada ona za produkcję witamin K i B, chroni przed czynnikami patogennymi, wspiera wytwarzanie laktazy i usuwa niestrawione, zalegające w układzie pokarmowym resztki jedzenia.
Przede wszystkim jednak tworzy oś jelitowo-mózgową. Dzięki temu wpływa na działanie całego ośrodkowego układu nerwowego.
Naturalne źródła probiotyków
Pożyteczne probiotyki występują również w pożywieniu. Ich naturalne źródła to m.in.:
- kefir i inne produkty mleczne fermentowane, takie jak jogurt, maślanka, twaróg,
- kiszona kapusta, ogórki kiszone i inne kiszonki,
- kombucha,
- miso,
- tempeh,
- kimchi.
- niektóre owoce i warzywa, takie jak jabłka, buraki czy cebula.
Włączenie powyższych produktów do diety pomoże Ci zachować dobre samopoczucie i wysoką odporność. Pamiętaj jednak, że nawet najbardziej pożyteczne bakterie i drożdże w nadmiarze mogą szkodzić.
Jeśli masz wątpliwości dotyczące spożywania i suplementacji probiotyków, skorzystaj z konsultacji lekarskiej. Dzięki odpowiednim badaniom specjalista stwierdzi, czy zwiększenie ich podaży będzie dla Ciebie korzystne.
Zostaw komentarz Anuluj odpowiedź