Czy probiotyki można brać codziennie przez cały czas?
Probiotyki stają się coraz popularniejszą formą wspierania odporności organizmu. Lekarze przepisują je podczas antybiotykoterapii w celu zachowania równowagi mikrobioty jelitowej. Ich zastosowanie jednakże jest znaczenie szersze i towarzyszy leczeniu poważnych schorzeń, takich jak np. wrzodziejące zapalenie jelita grubego.
Wiele osób zastanawia się, czy probiotyki coraz powszechniej występujące również w zwykłych produktach spożywczych można brać codziennie, przez cały czas? Czytaj dalej, a dowiesz się, do czego służą probiotyki. Poznasz ich naturalne źródła i dowiesz się, czy warto stosować je naturalnie.
Do czego służą probiotyki?
Probiotyki to kultury żywych bakterii i drożdży ( najczęściej Lactobacillis sp., Sacchorymyces boulardii i Bifidobacterium), których zadaniem utrzymanie naturalnych funkcji przewodu pokarmowego. Działanie mikroflory jelitowej wskutek antybiotykoterapii lub różnych schorzeń może ulec zachwianiu. Specjaliści zalecają wówczas rozpoczęcie suplementacji probiotyków.
Drożdże i bakterie zaliczane do probiotyków wykazują korzystny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Zmniejszają liczbę bakterii patogennych i stabilizują barierę jelitową. Pomagają w złagodzeniu przebiegu biegunek, poprawiają stan skóry i łagodzą skutki przewlekłego stresu. Ich właściwości doceniają osoby zmagające się z otyłością, cukrzycą, insulinoopornością i zespołem jelita drażliwego.
Czy probiotyki można brać codziennie?
Probiotyki można brać codziennie w formie profilaktycznego wsparcia dla organizmu. Warto robić to zwłaszcza w sytuacjach, gdy jest on narażony na infekcje lub osłabiony stanami takimi, jak ciąża.
Zanim zdecydujesz się na regularne podawanie probiotyków, zasięgnij porady lekarskiej. Dzięki temu łatwiej będzie Ci wybrać konkretny preparat, który najlepiej przyczyni się do polepszenia kondycji Twojego organizmu.
Często wprowadzamy probiotyki do organizmu nieświadomie, gdyż występują one w produktach spożywczych.
Naturalne źródła probiotyków
W celu zachowania naturalnej równowagi mikrobioty jelitowej warto spożywać pokarmy będące naturalnymi źródłami probiotyków. Jeśli zmagasz się ze schorzeniami układu pokarmowego lub po prostu chcesz podnieść swoją odporność, włącz do swojej diety:
- kefir,
- jogurt,
- maślankę,
- kiszoną kapustę, ogórki i kimchi,
- zakwas buraczany i chlebowy,
- kombuchę,
- tofu, mleko sojowe i pastę miso
- tempeh,
- sery kwasowo-podpuszczkowe.
Zostaw komentarz Anuluj odpowiedź