Jakie witaminy B dla dzieci w wieku szkolnym?
Witaminy z grupy B są niezbędne dla rozwoju dzieci w wieku szkolnym. Odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie procesów kluczowych dla działania organizmu. Należy je suplementować między innymi ze względu na polepszenie zdolności koncentracji i ograniczanie skutków nadmiernego stresu.
Witaminy z grupy B wspomagają trawienie i ograniczają uczucie przemęczenia. To związki newralgiczne z perspektywy działania układu nerwowego, narządu wzroku, trawienia i metabolizmu.
Szczególną uwagę warto zwrócić na rolę witaminy B12. Bierze ona udział w syntezie krwinek i jest niezbędne w zapobieganiu anemii. Jej niedobór jest wyjątkowo niebezpieczny dla zdrowia i życia.
Czytaj dalej, a poznasz właściwości witamin z grupy B. Dowiesz się, kiedy należy je suplementować oraz jakie są ich naturalne źródła w diecie.
Zanim sięgniesz po suplementy - zadbaj o dietę
Suplementy służą uzupełnieniu niedoborów związanych z różnymi stanami, w których może znaleźć się dorastający człowiek. Nie są w stanie zastąpić prawidłowego sposobu odżywiania i ćwiczeń fizycznych. Produkty te mają za zadanie wzmocnić organizm i poprawić jego odporność. Nie można jednak na nich opierać troski o zdrowie i rozwój dziecka.
Zdarzają się sytuacje, w których nawet najlepiej prowadzona dieta nie przynosi oczekiwanego skutku. Należy wówczas niezwłocznie udać się do lekarza, by ustalić, co dolega organizmowi.
Część osób cierpi na schorzenia, które blokują naturalną zdolność do przyswajania niezbędnych związków. Mogą także zmagać się z nietolerancjami pokarmowymi, utrudniającymi dostarczanie w diecie substancji odżywczych. Skutkuje to pogłębianiem się niedoborów. W takim przypadku stosowanie suplementów jest niezbędne dla zachowania zdrowia, a nawet życia.
Gdzie naturalnie występują witaminy z grupy B?
Zanim sięgniesz po suplementy, upewnij się, że w Twojej diecie występują naturalne źródła witaminy B. Gdzie należy ich szukać?
- Witamina B1 (tiamina) - występuje w orzechach laskowych, fasoli, grochu, drożdżach piwnych, otrębach, kiełkach pszenicy, kaszy gryczanej i wątróbce.
- Witamina B2 (ryboflawina) - jej źródłem są pieczywo pełnoziarniste, warzywa liściaste, wątróbka, twaróg, jaja, groch, ser topiony i drożdże.
- Witamina B3 (niacyna) - znajdziesz ją w grochu, indyku, nasionach słonecznika, rybach morskich, pieczywie razowym, drożdżach piwnych i wątróbce.
- Witamina B5 (kwas pantotenowy) - jej naturalnym źródłem są pełne ziarna, jaja, pestki słonecznika, sery pleśniowe, otręby, mleko, grzyby, morskie ryby i orzechy włoskie.
- Witamina B6 (pirydoksyna) - by zwiększyć jej podaż w diecie spożywaj drożdże, wątróbkę, kiełki, ryby, banany, fasolę, marchew, ziemniaki, otręby i produkty pełnoziarniste.
- Witamina B7 (biotyna) - występuje w grzybach, produktach pełnoziarnistych, szpinaku, orzechach, mące sojowej, żółtkach jaj, wątróbce i brązowym ryżu.
- Witamina B8 (inozytol) - jej źródłem są warzywa, owoce cytrusowe, mięso, pełne ziarna, drożdże i jaja.
- Witamina B9 (kwas foliowy) - znajdziesz ją w brokułach i brukselce, a także w grochu, kapuście, natce pietruszki, pomarańczach, mięsie, jajach i fasoli.
- Witamina B12 (kobalamina) - zawierają ją owoce morza, sery, jaja, mleko, drożdże, cebula, ryby, wątróbka (wołowa i cielęca) oraz kiełki pszenicy.
Czym grożą niedobory witamin z grupy B?
Niedobory witamin z grupy B dają zróżnicowane objawy. W zależności od braku konkretnego związku, możesz zauważyć wypadanie włosów, łamliwość paznokci, tworzenie się zajadów, biegunki, depresje, stany zapalne, zaburzenia snu i koncentracji oraz problemy żołądkowe.
Kolejnymi konsekwencjami awitaminozy są stany zapalne skóry, osłabienie, zahamowanie wzrostu, niedokrwistość megablastyczna, udary i choroba niedokrwienna serca.
Szczególnie niebezpieczny jest brak odpowiedniego poziomu witaminy B3. Prowadzi on do zaburzeń jelitowo-żołądkowych, stanów zapalnych języka, a nawet do śmierci.
Poważne zagrożenia dla życia tworzy także niedobór witaminy B12. Brakuje jej zwłaszcza osobom odrzucającym ze swojej diety mięso. Brak podaży kobalaminy objawia się między innymi zaburzeniami widzenia i czucia, parestezjami, tachykardią i utratą łaknienia. Długotrwały niedobór witaminy B12 prowadzi do śmierci.
Zostaw komentarz Anuluj odpowiedź