Osteoporoza co to jest za choroba?
Osteoporoza co to?
Osteoporoza jest chorobą układu szkieletowego, która prowadzi do złamań kości w wyniku nawet niewielkiego urazu. Złamania takie są konsekwencją zmniejszania gęstości mineralnej kości oraz zaburzeń jej jakości oraz struktury.
Istnieje wiele czynników, które wpływają na gęstość mineralną kości. Jednym z nich są czynniki żywieniowe, takie jak odpowiednia ilość fosforu, wapnia, odpowiednie spożycie białka oraz Witaminy D. Również bardzo korzystne są witamina C, K , magnez a także bardzo ważna jest aktywność fizyczna. O gęstości kości decydują również czynniki genetyczne.
Z kolei na niską gęstość mineralną kości wpływa niedożywienie, nadmiar białka w diecie(szczególnie pochodzenia zwierzęcego), nadmierne spożycie sodu, kawy, alkoholu oraz palenie papierosów.
Osteoporoza co można jeść?
Produkty zalecane:
- Mleko oraz napoje mleczne, które zawierają mniej niż 2 % tłuszczu
- Mleko krowie, owcze, kozie, maślanka, serwatka, kefir, jogurt
- Twaróg, sery twarogowe, mozzarella, feta o obniżonej zawartości tłuszczu
- Tłuste ryby morskie(sardynki, makrela, łosoś, śledź)
- Świeże, mrożone ryby wędzone o małej zawartości soli
- Warzywa świeże i gotowane
- Sałata, rucola, jarmuż, brokuły, kalafior, kapusta, kiełki, marchew, pietruszka, cukinia, dynia,czosnek, rzepa
- Suche nasiona roślin strączkowych: soja, soczewica, fasola, groch, tofu, ciecierzyca
- Chude mięsa: drób, chuda wołowina, królik, dziczyzna
- Unikać smażenia, panierowania i używania tłustych sosów oraz sosów z torebki
- Pieczywo białe i razowe: żytnie, orkiszowe, graham, kasze, makarony pełnoziarniste, płatki zbożowe
- Tłuszcze:oleje roślinne(rzepakowy, oliwa z oliwek)
Produkty niewskazane:
- Tłuste serki typu fromage, tłuste twarożki, tłuste sery żółte oraz pleśniowe, serki topione, śmietana i śmietanka
- Ryba maślana , paprykarz, ryby wędzone o dużej zawartości soli i marynowane, pasty rybne
- Buraki, szczaw, szpinak, rabarbar, warzywa bogate w szczawiany
- Tłuste kawałki mięsa, kiełbasy peklowane, pasztety, parówki
- Unikać przetworów mięsnych konserowanych fosforanami, a także słonych wędlin
- Słodkie pieczywo cukiernicze, płatki śniadaniowe słodzone, kakaowe, czekoladowe z miodem
- Boczek, smalec, słonina
- Niewskazane jest nadmierne spożycie tłuszczów zwierzęcych, gdyż ich nadmiar zwiększa wydalanie wapnia z organizmu
- Oleje słonecznikowy, sojowy oraz kukurydziany
- Mocna herbata, kawa, napoje gazowane, alkohol
- Unikanie spożycia nadmiernych ilości soli
Osteoporoza, a aktywność fizyczna
Poza dietą to kolejny czynnik istotny w profilaktyce osteoporozy. Brak ruchu niekorzystnie wpływa na masę kostną. Aktywność sprzyja prawidłowemu rozwojowi oraz mineralizacji tkanki kostnej, ułatwia utrzymanie prawidłowej postawy i masy ciała.
Zostaw komentarz Anuluj odpowiedź