Osteoporoza co to jest za choroba?
Osteoporoza co to?
Osteoporoza jest chorobą układu szkieletowego, która prowadzi do złamań kości w wyniku nawet niewielkiego urazu. Złamania takie są konsekwencją zmniejszania gęstości mineralnej kości oraz zaburzeń jej jakości oraz struktury.
Istnieje wiele czynników, które wpływają na gęstość mineralną kości. Jednym z nich są czynniki żywieniowe, takie jak odpowiednia ilość fosforu, wapnia, odpowiednie spożycie białka oraz Witaminy D. Również bardzo korzystne są witamina C, K , magnez a także bardzo ważna jest aktywność fizyczna. O gęstości kości decydują również czynniki genetyczne.
Z kolei na niską gęstość mineralną kości wpływa niedożywienie, nadmiar białka w diecie(szczególnie pochodzenia zwierzęcego), nadmierne spożycie sodu, kawy, alkoholu oraz palenie papierosów.
Osteoporoza co można jeść?
Produkty zalecane:
- Mleko oraz napoje mleczne, które zawierają mniej niż 2 % tłuszczu
 - Mleko krowie, owcze, kozie, maślanka, serwatka, kefir, jogurt
 - Twaróg, sery twarogowe, mozzarella, feta o obniżonej zawartości tłuszczu
 - Tłuste ryby morskie(sardynki, makrela, łosoś, śledź)
 - Świeże, mrożone ryby wędzone o małej zawartości soli
 - Warzywa świeże i gotowane
 - Sałata, rucola, jarmuż, brokuły, kalafior, kapusta, kiełki, marchew, pietruszka, cukinia, dynia,czosnek, rzepa
 - Suche nasiona roślin strączkowych: soja, soczewica, fasola, groch, tofu, ciecierzyca
 - Chude mięsa: drób, chuda wołowina, królik, dziczyzna
 - Unikać smażenia, panierowania i używania tłustych sosów oraz sosów z torebki
 - Pieczywo białe i razowe: żytnie, orkiszowe, graham, kasze, makarony pełnoziarniste, płatki zbożowe
 - Tłuszcze:oleje roślinne(rzepakowy, oliwa z oliwek)
 
Produkty niewskazane:
- Tłuste serki typu fromage, tłuste twarożki, tłuste sery żółte oraz pleśniowe, serki topione, śmietana i śmietanka
 - Ryba maślana , paprykarz, ryby wędzone o dużej zawartości soli i marynowane, pasty rybne
 - Buraki, szczaw, szpinak, rabarbar, warzywa bogate w szczawiany
 - Tłuste kawałki mięsa, kiełbasy peklowane, pasztety, parówki
 - Unikać przetworów mięsnych konserowanych fosforanami, a także słonych wędlin
 - Słodkie pieczywo cukiernicze, płatki śniadaniowe słodzone, kakaowe, czekoladowe z miodem
 - Boczek, smalec, słonina
 - Niewskazane jest nadmierne spożycie tłuszczów zwierzęcych, gdyż ich nadmiar zwiększa wydalanie wapnia z organizmu
 - Oleje słonecznikowy, sojowy oraz kukurydziany
 - Mocna herbata, kawa, napoje gazowane, alkohol
 - Unikanie spożycia nadmiernych ilości soli
 
Osteoporoza, a aktywność fizyczna
Poza dietą to kolejny czynnik istotny w profilaktyce osteoporozy. Brak ruchu niekorzystnie wpływa na masę kostną. Aktywność sprzyja prawidłowemu rozwojowi oraz mineralizacji tkanki kostnej, ułatwia utrzymanie prawidłowej postawy i masy ciała.
                
                
                        
							            
Zostaw komentarz Anuluj odpowiedź