Objawy niedoboru cynku
- Właściwości
- Niedobór cynku – objawy
- Powody niedoboru cynku
- Suplementacja cynku
- Objawy nadmiaru cynku
Właściwości cynku
Cynk to jeden z mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wpływa na działanie narządów, sprzyja przyswajaniu witamin, pomaga w obniżeniu cholesterolu. Jest niezbędny do prawidłowego wzrostu i regeneracji tkanek. Niedobór cynku w organizmie powoduj spadek odporności oraz stany zapalne skóry. Równie groźny jest nadmiar tego pierwiastka w organizmie. Dzienne zapotrzebowanie zależy od wieku u osób dorosłych 10 –15 mg, dzieci 10 mg u noworodków 3-5 mg.
Głównym źródłem cynku są produkty pochodzenia zwierzęcego: mięso, jaja, ryby w mniejszym stopniu roślinnego: nasiona słonecznika, dyni, kiełki pszenicy i otręby pszenne a także czosnek, cebula. Cynk jest wchłaniany w jelicie cienkim. Nadmiar wapnia, magnezu oraz żelaza w diecie utrudnia przyswajanie cynku.
Cynk pełni następujące funkcje w organizmie:
- jest niezbędny w syntezie białka oraz kwasów DNA i RNA
- odpowiada za kurczliwość mięśni
- bierze udział w produkcji insuliny
- poprawia sprawność intelektualną
- uczestniczy w procesie mineralizacji kości i regeneracji tkanek
- wspiera układ odpornościowy
- poprawia pracę tarczycy
- wzmacnia naczynia krwionośne, przez co zapobiega powstawaniu żylaków
- zmniejsza ból przy problemach reumatycznych
- zapobiega demencji starczej
- wspomaga leczenie depresji
- wspomaga leczenie cukrzycy
- chroni komórki przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników
- przyśpiesza gojenie ran, łagodzi podrażnienia skóry
- wzmacnia włosy i paznokcie
- jest skuteczny w leczeniu trądziku różowatego i trądziku młodzieńczego, oparzeń, wyprysków
- łagodzi objawy osteoporozy, hemoroidów,
- choroby wrzodowej
- wpływa pozytywnie na płodność, odpowiada za prawidłowy przebieg ciąży i rozwój płodu
- reguluje cykl miesiączkowy
- przeciwdziała prostacie, podnosi poziom testosteronu
Niedobór cynku – objawy
Pierwszym z objawów, który może świadczyć o niedoborze cynku jest spadek odporności, utrata apetytu lub wypadanie włosów, nadmierne pocenie się. Do najczęstszych objawów zalicza się:
- suchość w ustach
- choroby skóry
- utrata smaku i węchu
- pogorszenie pamięci
- podatność na infekcje wirusowe
- uczucie znużenia
- łamliwość paznokci, białe plamki na paznokciach
- pogorszenie widzenia
- zmniejszenie tolerancji na alkohol
- apatia, depresja, złe samopoczucie
Niedobory cynku mogą prowadzić do zbyt niskiego wzrostu dzieci, a także może również skutkować problemami reumatycznymi i bólami stawów, a także rozwinięciem cukrzycy. Brak cynku u dzieci zwiększa ryzyko zachorowania na choroby układu nerwowego w późniejszych latach. Dlatego tak ważne jest by zapewnić dziecku odpowiednią ilość cynku już od pierwszych dni życia, szczególnie u wcześniaków, ponieważ jelita nie są w stanie absorbować tyle cynku co niemowlakom urodzonym w terminie.
Powody niedoboru cynku
Na niedobór cynku narażone są osoby z chorobami alkoholowymi, wegetarianie, osoby lubiące słodycze, sportowcy, u osób stosujących leki moczopędne, przeczyszczające, kortykosterydy oraz u chorych z zaburzeniami wchłaniania.
Suplementacja cynku
Niekiedy zdarza się, że zróżnicowana dieta nie jest w stanie zaspokoić zapotrzebowanie na cynk. Rozwiązaniem są wtedy preparaty apteczne pomagające uzupełnić poziom cynku, dostępne bez recepty: Bio selen Cynk, Molekin Cynk, Olimp Cynkovir Immuno, Olimp Chela Cynk, Zincas Forte, Natur Tabs Cynk Organiczny, Naturell Cynk organiczny, Salfazin.
Objawy nadmiaru cynku
Najczęściej do przedawkowania cynku w organizmie dochodzi, podczas złej suplementacji. Do objawów przedawkowania cynku zalicza się
- biegunka
- nudności
- bóle głowy i żołądka
- utrata apetytu
Skutkami długotrwałego przyjmowania dużych dawek cynku mogą być:
- zmniejszenie stężenia cholesterolu HDL
- obniżenie odpowiedzi immunologicznej
- odkładanie się cynku w wątrobie, nerkach, może powodować niedokrwistość
- chroniczne zmęczenie
Nadmiar cynku jest również niekorzystny na przyswajalność takich pierwiastków jak:
- fosfor
- żelazo
- miedź
- wapń
Zbyt wysoki poziom cynku jest odnotowywany prawie u 70 % kobiet po 60 roku życia ma za wysokie stężenie cynku, a także u ponad połowy mężczyzn po 60 roku życia. Wiąże się to ze zwiększonym 10 krotnie ryzykiem chorób nowotworowych. Osoby starsze powinny zrezygnować z jedzenia wołowiny właśnie z powodu ilości cynku, jaka się w niej znajduje.
Komentarz (01)
-
Nataliakwi 18, 2021
Bardzo ciekawy temat. Fantastyczny bardzo rzetelnie napisany artykuł ,w bardzo przystępnym języku.Można wiele się dowiedzieć o cynku który faktycznie jest bardzo ważnym pierwiastków dla organizmu ludzkiego....hm... wołowinnka po 60 ....powinna być ograniczona ciekawa i mądra sugestia... warto zastosować. Z niecierpliwością czekam na kolejny ciekawy artykułu. Z Poważaniem Natalia