Wzmocnij odporność kwasami omega-3!
Przez Przemysław Nowicki 08.09.2021 0 Komentarz
Średnia ocena: 4.1 (82 %) Na podstawie: 12 ocen

Wzmocnij odporność kwasami omega-3!

Co to są kwasy omega-3?

Kwasy tłuszczowe omega -3 są to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT, których ostatnie wiązanie podwójne w łańcuchu węglowym znajduje się przy 3 od końca atomie węgla. Muszą być dostarczane wraz z dietą, ponieważ organizm człowieka nie potrafi ich produkować. Do tej grupy należą między innymi wielonienasycone kwasy pełniące ważną rolę w odżywianiu człowieka:

    • kwas alfa linolenowy ALA

    • kwas eikozapentanowy EPA

    • kwas dokozaheksaenowy DHA

Kwasy wielonienasycone występują w postaci cis oraz trans. Większość z nich to pożądana forma cis jednak w produktach takich jak: mięso i mleko krowie, przeważa forma trans, która podobnie jak tłuszcze nasycone podnosi poziom złego cholesterolu we krwi. Spełniają wiele ważnych funkcji w organizmie, biorą udział w przebiegu różnych procesów życiowych:

    • wspomagają pracę serca i układu krążenia 

    • wpływają korzystnie na wzrost poziomu we krwi dobrego cholesterolu frakcji HDL, równocześnie obniżając poziom złego cholesterolu LDL, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia

    • są niezbędne do prawidłowej pracy mózgu i centralnego układu nerwowego

    • kwas DHA jest niezbędny do właściwego funkcjonowania ośrodka wzroku i koordynacji, podnosi zdolność uczenia się

    • są prekursorami niektórych hormonów odpowiedzialnych za ważne procesy zachodzące w naszym organizmie.

Mają pośredni wpływ na:

    • krzepnięcie krwi

    • reakcje układu odpornościowego

    • reakcje naczynioruchowe

Wchodzą w skład budowy związku serotoniny i wykazują one działanie antydepresyjne. Osoby chore na depresję mają niskie stężenie kwasów omega -3 oraz nieprawidłowy stosunek tych kwasów do kwasów omega -6. Dieta bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe przyczynia się do zmniejszenia objawów depresji a także stanów lękowych zmęczenia oraz gniewu i agresji.

Kwasy omega 3 korzystnie wpływają:

    •  na podniesienie odporności organizmu na różnego typu bakterie i wirusy

    • mają korzystny wpływ na skórę (trądzik, łuszczycę, atopowe zapalenie skóry), włosy i paznokcie wzmacniają je, spowalniają starzenie się komórek i usprawniają syntezę kolagenu

    • podczas choroby wzmacniają mechanizmy obronne organizmu

    • po chorobie wspomagają regenerację

    • przeciwdziałają zmianom nowotworowym (zmniejszają ryzyko raka piersi)

    • łagodzą objawy reumatoidalnego zapalenia stawów, mają wpływ na zdrowe kości, ułatwiają wchłanianie wapnia do tkanki kostnej

    • dzięki swojemu działaniu przeciwzapalnemu pomagają w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroby Cronha, toczeń rumieniowaty i migrenowe bóle głowy

Kora mózgowa zbudowana jest z 60% kwasów DHA.  Na pracę mózgu wpływają już w życiu płodowym, dlatego kobiety w ciąży powinny zadbać o przyjmowanie odpowiedniej dawki kwasów omega -3. Kwas DHA w 95% procentach jest materiałem budulcowym siatkówki oka. Osoby zażywające kwasy omega 3 są w mniejszym stopniu narażeni na zwyrodnienie plamki żółtej prowadzące do ślepoty, a także skuteczne są w zespole suchego oka. Osoby mające niski poziom kwasów EPA i DHA są w grupie zwiększonego ryzyka zachorowania na chorobę wieńcową i niewydolność serca, nadciśnienie, miażdżycy, podwyższonego poziomu trójglicerydów, cukrzycy i chorób układu krążenia. Kwasy omega 3 odgrywają duż rolę w procesie powstawania i dojrzewania plemników.

Gdzie je znaleźć?

Kwasy omega-3 można znaleźć w rybach morskich (makrela, łosoś, śledź, tuńczyk, sardynki) z ryb słodkowodnych dobrym źródłem omega 3 jest pstrąg, owoce morza. Bardzo ważne jest przyrządzanie ryb, najlepsze jest pieczenie lub gotowanie na parze, kiedy mięso ryby straci najmniej wartości odżywczych. Źródłem kwasów omega- 3 są oleje: olej rzepakowy, olej lniany przechowywany w ciemnej butelce i spożywany na zimno, orzechy włoskie, soja, tofu i algi.

Suplementacja kwasów omega- 3

Kwasy omega- 3 pozytywnie wpływają na zdrowie człowieka, jednak, aby ich działanie przynosiły efekty muszą być w odpowiedni sposób stosowane.

Kwasy omega 3 można suplementować stosując tran (olej z wątroby dorsza) lub olej z alg, są bezpieczne dla zdrowia w wysokich dawkach od 3 do 5 g na dzień, nie powodując istotnych komplikacji zdrowotnych, mogą wywoływać, jedynie dolegliwości żołądkowo- jelitowe. Zaleca się spożywać omega-3 DHA i EPA w ilości 100– 250 mg na dzień w zależności od wieku i stanu fizjologicznego. Poza omega -3 tran zawiera również witaminy D, A, E. 

Spośród wymienionych kwasów tłuszczowych omega -3 dla naszego zdrowia najważniejsze są EPA i DHA. Kwasy omega- 3 są konieczne do prawidłowego funkcjonowania wielu układów ludzkiego organizmu między innymi: trawiennego, odpornościowego i nerwowego

Wskazania do stosowania kwasów omega-3

    • ciąża

    • profilaktyka przeciwnowotworowa

    • choroby układu sercowo- naczyniowego

    • choroby układu autoimmunologicznego

    • praca umysłowa i fizyczna

    • uprawianie sportu

    • osłabienie odporności

    • alergia

    • wiek dziecięcy i podeszły

    • pogorszenie wzroku

    • zaburzenia gospodarki lipidowej

    • otyłość

    • dieta ubogotłuszczowa

Obecnie w aptekach dostępne są preparaty z kwasami omega- 3 w postaci tabletek takie jak: Iskial Max, Naturell Omega –3, Móllers Omega 3, Gold Omega–3, Walmark Omega 3-6-9, Omega–3 Naturkaps, Omega forte Nutropharma, Vitter Blue Omega-3, Tran Gal, Rodzina Zdrowia Omega 3, a także tran w płynie : LenVitol, Iskial Junior, Mollers Tran w płynie.

Preparaty różnią się od siebie między innymi jakością, źródłem oleju i zawartością EPA i DHA.

Kwasy omega 3 a odporność organizmu

Kwasy tłuszczowe omega- 3 wspierają układ immunologiczny i pomagają w walce z infekcjami, niwelują stany zapalne szczególnie polecane są dzieciom, których organizm przed nabywaniem odporności intensywnie pracuje. Kwasy omega- 3 modulują odpowiedź zapalną, ograniczając syntezę mediatorów zapalnych, czyli cytokin. Dodatkowo wpływają na ekspresje genów mających związek z procesami prozapalnymi. Wyciszanie stanu zapalnego odbywa się także poprzez syntezę i aktywację mediatorów przeciwzapalnych. Objawem niedoboru kwasów tłuszczowych omega 3 są: osłabiona odporność i częste infekcje, zmęczenie i osłabienie organizmu. Szczególnie polecane przez pediatrów są syropy i tabletki na odporność z kwasami omega- 3 z alg, dostępne w aptekach bez recepty  OmegaMed Odporność  dla niemowląt i dzieci.

Ten artykuł ma charakter wyłącznie informacyjny i nie stanowi porady medycznej

Zostaw komentarz

Witaj w Aptece Puls

Witaj w Aptece Puls

Witaj w Aptece Puls

Podaj adres e-mail użyty do rejestracji. Otrzymasz tymczasowy link do zresetowania hasła.