- Diet. środ. specjal. przezn. med.
Diasip o smaku truskawkowym .(4x 200ml)
Diasip to bezglutenowa dieta normalizująca glikemię, kompletna, normokaloryczna (1,04kcal/ml). Zawiera błonnik kompletny pod względem odżywczym oraz przeciwutleniacze takie jak: witamina C, witamina E, karotenoidy i selen. Posiada zwiększoną zawartość witamin z grupy B odpowiadających za metabolizm węglowodanów. To gotowy do spożycia produkt, przeznaczony do picia. Przeznaczony jest do stosowania u pacjentów z cukrzycą lub upośledzoną tolerancją glukozy wymagających postępowania żywieniowego, przykładowo: przed oraz po zabiegach operacyjnych oraz w okresie rekonwalescencji, po udarze, w zaburzeniach żucia i połykania oraz przy braku apetytu o różnej etiologii.
POJEMNOŚĆ: 4x200 ml
ZASTOSOWANIE:
do postępowania dietetycznego w niedożywieniu związanym z chorobą u pacjentów z cukrzycą i pacjentów z hiperglikemią.
ZALECANA PORCJA DO SPOŻYCIA:
jako jedyne źródło pożywienia: stosować 7-10 butelek na dobę, o ile lekarz lub dietetyk nie zaleci inaczej; jako uzupełnienie diety: stosować 1-3 butelki na dobę, o ile lekarz lub dietetyk nie zaleci inaczej. Produkt gotowy do spożycia, przeznaczony do picia. Najlepiej podawać schłodzony. Dobrze wstrząsnąć przed użyciem .
SKŁAD:
woda, izomaltuloza*, błonnik pokarmowy (galakrooligosacharydy (z mleka krowiego), dekstryna oporna na trawienie, skrobia oporna na trawienie, celuloza), oleje roślinne (olej rzeowy, olej słonecznikowy), skrobia, laktoza (z mleka krowiego), koncentrat białek serwatkowych (z mleka krowiego), izolat białka sojowego, aromat, barwnik (kwas karminowy), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), olej rybi, cytrynian potasu, ek choliny, karotenoidy - zawierają soję (beta-karoten, luteina, lipoken), wodorotlenek magnezu, wodoroan dipotasu, wodorotlenek potasu, L-askorbinian sodu, ek wapnia, cytrynian sodu, an wapnia, substancje słodzące (acesulfam K, sacharyny), mleczan żelaza (II), octan DL-alfa-tokoferylu, węglan wapnia, siarczan cynku, mid, glukonian miedzi (II), D-pantotenian wapnia, ek u (III), siarczan manganu, selenian (IV) sodu, D-biotyna, owodorek tiaminy, cyjanokobalamina, cholekacyferol, owodorek pirydoksyny, kwas pteroilomonoglutaminowy, ryboflawina, molibdenian (VI) sodu, ek potasu, fluorek sodu, fitomenadion.
*Izomaltuoza jest źródłem glukozy i fruktozy.
100ml produktu zawiera: wartość energetyczna: 435kJ/104kcal; tłuszcz 3,8g, w tym kwasy nasycone 0,5g; węglowodany 11,7g, w tym cukry 8,3g (w tym laktoza 3,6g); błonnik 2,0g, białko 4,9g, sól 0,14g; witamina A 82mcg RE, witamina D 1,2mcg, witamina E 2,5mg alfa-TE, witamina K 5,3mcg, tiamina 0,40mg, ryboflawina 0,20mg, niacyna 0,23mg (1,8mg NE), kwas pantotenowy 0,80mg, witamina B6 0,30mg, kwas foliowy 38mcg, witamina B12 0,65mcg, biotyna 6,5mcg, witamina C 15mg, sód (Na) 55mg, potas (K) 100mg, (Cl) 45mg, wapń (Ca) 53mg, (P) 47mg, magnez (Mg) 23mg, żelazo (Fe) 1,6mg, cynk (Zn) 1,2mg, miedź (Cu) 0,18mg, mangan (Mn) 0,33mg, fluor 0,10mg, molibden (Mo) 10mcg, selen (Se) 7,5mcg, 12mcg, 13 mcg; karotenoidy 0,20mg, cholina 50mg. Osmolarność: 365mOsmol/l.
WAŻNE INFORMACJE:
Nie przekraczać zalecanej porcji dziennej. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników preparatu. Nie zaleca się stosowania preparatu u kobiet w ciąży i karmiących piersią. Dla zachowania prawidłowego stanu zdrowia duże znaczenie ma zbilansowana i zróżnicowania dieta oraz zdrowy tryb życia.
Przechowywanie: w zamkniętym oowaniu, w suchym miejscu, w temperaturze 15-25 st. Celsjusza, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed światłem.
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości/alergii na którykolwiek ze składników preparatu
Przed użyciem zapoznaj się z treścią ulotki dołączonej do oowania bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy preparat niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.
Napisz opinię
Twój email nie będzie upubliczniony. Pola obowiązkowe zostały oznaczone*
Karta niestandardowa produktu
Więcej o produkcie
Powiązane wpisy
Produkty wzmacniające odporność w trakcie choroby – co warto włączyć do diety?
Choroba, zwłaszcza poważna, osłabia organizm i jego zdolność do regeneracji. W takich momentach konieczne staje się...
Brak apetytu w chorobie – co jeść przy zaburzeniach łaknienia, by zapobiegać niedożywieniu?
Brak apetytu to częsty problem u osób zmagających się z chorobami przewlekłymi lub ostrymi. Stosowane leczenie, w tym...
Dlaczego warto wprowadzić preparaty proteinowe przy braku apetytu?
Brak apetytu to częsty problem u osób zmagających się z ciężkimi chorobami oraz podczas leczenia chemioterapią czy...
Czym jest żywienie medyczne?
W walce z chorobami, szczególnie przewlekłymi i nowotworowymi, organizm potrzebuje wsparcia nie tylko w postaci leków czy...
Diasip i inne preparaty dla diabetyków – jak wspierać dietę w cukrzycy?
Życie z cukrzycą to nie tylko kontrola poziomu glukozy we krwi, ale również odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza...
Jak powinna wyglądać dieta osób leżących - jak żywić chorego przewlekle leżącego?
Dieta osoby przewlekle leżącej ma bezpośredni wpływ na zdrowie i komfort życia. Brak ruchu i ograniczone możliwości...
Dla kogo są przeznaczone preparaty wysokokaloryczne? Wskazania i porady
Brak odpowiedniego odżywienia organizmu wpływa na przebieg choroby i proces zdrowienia. W takich sytuacjach preparaty...
Jak produkty specjalistyczne wspierają regenerację po zabiegach i operacjach?
Organizm wyniszczony chorobą lub poważnym zabiegiem często nie jest w stanie samodzielnie się regenerować. Osłabiony układ...
Dlaczego seniorzy potrzebują specjalnego wsparcia żywieniowego? Najlepsze preparaty dla osób starszych
Wraz z wiekiem organizm staje się bardziej wrażliwy na niedobory składników odżywczych. Seniorzy często zmagają się z...
Jak wybrać odpowiedni Nutridrink? Przegląd smaków i właściwości
Nutridrinki to środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego, które wspierają osoby zmagające się z różnymi...