Dieta bezglutenowa na czym polega?

Dieta bezglutenowa jak sama nazwa wskazuje to dieta, która nie zawiera glutenu. Czego nie jeść przy takiej diecie i czy jest ona dla każdego?

Dieta bezglutenowa co to jest?

O tej diecie można mówić wtedy, kiedy eliminujemy z niej wszystkie produkty, które w swym składzie zawierają gluten tj. pszenica, jęczmień, żyto.  Gluten występuję w coraz większej ilości produktów spożywczych ze względu na jego właściwości spulchniające. To właśnie on odpowiada za wyrastanie pieczywa.

Kiedy stosować dietę bezglutenową?

Celiakia

Jeżeli cierpisz na celiakię, chorobę trzewną musisz stosować dietę do końca życia. Jest to jedyne skuteczne jej leczenie. Jest to choroba immunologiczna o podłożu genetycznym. Prowadzi ona do zaniku kosmków jelitowych i uszkodzenia jelita cienkiego.

Objawy:

  • biegunki, wzdęcia
  • niedokrwistość
  • niedożywienie
  • przewlekłe zmęczenie
  • ból stawów i kości
  • wysypki skórne
  • zaburzenia płodności

Alergia i nietolerancja na gluten

W przypadku tej alergii istnieją dwie reakcje: natychmiastowa oraz późna.

Objawy:

  • nadpobudliwość
  • migreny, ciągłe zmęczenie
  • wysypki skórne
  • bóle brzucha
  • pieczenie w przełyku
  • zapalenia jamy ustnej
  • wzdęcia, zaparcia, biegunki

Dieta bezglutenowa co jeść a czego nie ?

Produkty naturalnie bezglutenowe to:

  • jajka, mleko, kefir jogurt naturalny, ser żółty
  • mięso, ryby świeże
  • rośliny strączkowe
  • orzechy oraz nasiona
  • kukurydza
  • amarantus
  • ryż
  • gryka
  • świeże owoce , mrożone bez dodatków, konserwowane bez dodatków
  • woda, herbata, napoje ziołowe naturalna kawa

Zawierające gluten:

  • pszenica
  • jęczmień
  • żyto
  • owies
  • kasza manna, kuskus
  • musli
  • kaszki błyskawiczne zbożowe
  • makaron pszenny, żytni
  • panierowane warzywa
  • sery z niebieską pleśnią
  • ,mięso i ryby panierowane
  • kawa zbożowa
  • kakao owsiane
  • piwo
  • ciasta, ciastka
  • pieczywo- każde, które nie jest oznaczone znakiem “przekreślonego kłosa”

 

Czy dieta bezglutenowa jest zdrowa?

Dieta dobrze zbilansowana, oparta na bezglutenowych produktach spożywczych. nie przyniesie szkód organizmowi. Ale jeżeli czujemy się dobrze i nic nam nie dolega to lepiej w ramach profilaktyki zamienić chleb pszenny na żytni razowy na zakwasie(gluten żytni jest znacznie mniej szkodliwy niż pszenny).