Zdrowe przepisy świąteczne

Święta coraz bliżej ,to chyba najpiękniejszy czas w roku. Rodzina razem, ciepło, bliskość… w ten magiczny czas wszystko musi być wyjątkowe. Mamy dla was kilka przepisów, które można podać na świątecznym stole.

Najczęściej w naszych domach jako tradycyjna potrawa pojawia się karp, mamy dla was jednak pyszną alternatywę- roladki z łososia na musie z zielonego groszku z kardamonem. 

Składniki:

  • 180 g świeżego łososia
  • 120 g zielonego groszku
  • 1 plaster szynki parmeńskiej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 cebuli
  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta czarnego pieprzu
  • szczypta kardamonu

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na oleju kokosowym.

Dodaj groszek i chwilę podsmaż, a następnie podlej wodą i dopraw: solą, czosnkiem, kardamonem. Zblenduj składniki na sos i przetrzyj je przez sitko.

Łososia obłóż szynką, zwiń w roladkę i osobno obsmaż na patelni.

Przepisów na ryby jest bardzo dużo, mamy dla was jeszcze przepis na pysznego sandacza.

Składniki:

  • 500 g sandacza
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • szczypta tymianku
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta pieprzu czarnego

 

Sposób przygotowania:

Sandacza należy umyć i osuszyć.

Następnie skropić cytryną i doprawić solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać masło klarowane i dodać drobno posiekany czosnek, po chwili dodać rybę i obsmażyć przez chwilę na dużym ogniu z dwóch stron.

Następnie wlać bulion i dusić pod przykryciem. Na końcu rybę posypać tymiankiem.

Na naszym stole nie może zabraknąć również czerwonego barszczu ! 

Składniki na wywar z buraków:

  • 2 l wrzątku
  • 1 kg buraków
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • szczypta kurkumy
  • szczypta tymianku
  • szczypta kminku

Składniki na wywar jarzynowy:

  • 2 l wrzątku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 2 małe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 3 – 4 ziarna ziela angielskiego
  • szczypta tymianku
  • szczypta majeranku
  • szczypta soli morskiej
  • 3 liście laurowe

Znalezione obrazy dla zapytania barszcz czerwony

 

Sposób przygotowania:

Wywar z buraków:

Składniki na wywar z buraków gotujemy około 10 minut i odstawiamy na około godzinę.

 

Wywar jarzynowy:

W osobnym garnku gotujemy składniki na wywar jarzynowy -około godzinę. Do dużego garnka przecedzamy wywar z buraków i wywar jarzynowy. Dodajemy szczyptę pieprzu i łyżkę soku z cytryny. Barszcz można podawać z uszkami, bądź pić czysty.

Wigilijna postna kapusta z grzybami 

Składniki:

  • 300 g kapusty kiszonej
  • około 100 g suszonych borowików
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki
    masła klarowanego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy

Sposób przygotowania:

Grzyby moczymy przez całą noc.

Następnie gotujemy je przez około 25 minut, aż będą miękkie.

Po ugotowaniu odcedzamy grzyby i kroimy je na mniejsze kawałki.

Pokrojoną kapustę dodajemy do wywaru po grzybach i gotujemy około 20 minut.

W międzyczasie tarkujemy marchewkę na tarce o dużych oczkach i dodajemy pod koniec gotowania do kapusty.

Cebulkę drobno kroimy i podduszamy na rozgrzanym maśle klarowanym.

Dodajemy do kapusty razem z grzybami. Na koniec doprawiamy  do smaku.

Śledzie w orzechach i przyprawach korzennych 

Składniki(marynata):

  • 400-500 g filetów śledziowych
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 5 cm kawałek imbiru
  • pieprz czarny w ziarnach
  • 5 goździków
  • 1 duża cebula
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 kulki ziela angielskiego

Posypka:

  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Przygotowanie:

Rozłóż umyte i osuszone płaty śledzi w misce.

W szklance rozrób marynatę, mieszając wszystkie przygotowane na nią składniki.

Zalej nią śledzie i dorzuć pokrojoną w półplasterki cebulę.

Włóż do lodówki i marynuj około 24 godziny.

Na koniec przygotuj posypkę z rozgniecionych w ręku orzechów włoskich i pozostałych składników (wymieszaj).

Posyp śledzie i trzymaj w lodówce.