Refluks – co to za choroba?

1. Refluks-co to za choroba ?

To zarzucanie treści żołądkowej do przełyku. W pierwszej fazie choroby stosowane jest leczenie zachowawcze, polegające na zmianie stylu życia i stosowaniu diety eliminującej objawy.

2. Refluks – jak zapobiegać ?

  • Unikać stresów
  • Normalizować masę ciała
  • Rezygnacja z palenia papierosów
  • Nie nosić obcisłej odzieży oraz bielizny
  • Nie należy leżeć po posiłkach
  • Unikać potraw i napojów nasilających objawy choroby
  • Spokojnie spożywać posiłki
  • W czasie snu ułożyć wyżej górną część ciała
  • Nie wykonywać pracy w pozycji zgiętej

 

3. Refluks – jaka dieta ?

  • Zalecana jest dieta łatwostrawna
  • Posiłki należy spożywać częściej, 5-6 razy dziennie, o stałych porach, niewielkie objętościowo. Objawy choroby nasilają się około pól godziny do dwóch godzin po spożyciu posiłku
  • Szklanka wody lub mleka zmniejsza objawy refluksu. Mleko neutralizuję kwaśną zawartość w przełyku zaś woda oczyszcza przełyk z kwasu solnego.
  • Korzystnie jest łączyć herbatę, kawę, soki warzywne lub owocowe z mlekiem
  • Temperatura potraw powinna być umiarkowana, aby nie podrażniać przełyku
  • Wskazane są potrawy o konsystencji papkowej, aby ograniczyć żucie, które wzmaga wydzielanie żołądkowe
  • Ostatni posiłek powinno się spożyć 3-4 godziny przed snem

 

4. Jak się pozbyć refluks ?

Przede wszystkim z diety należy wykluczyć:

  • proszek do pieczenia ciast
  • kostki bulionowe
  • przyprawy do zup, sosy z glutaminianem sodu
  • cukierki zawierające alkohol,mięte
  • napoje gazowane
  • wyroby czekoladowe, czekoladę, kakao
  • ograniczyć tłuszcze
  • napoje alkoholowe, kawę naturalną
  • owoce cytrusowe, soki z cytrusów , sok pomidorowy, kwaśne potrawy. warzywa cebulowe
  • ostre przyprawy

 

5. Pokarmy, które najsilniej pobudzają wydzielanie soku żołądkowego

  • potrawy smażone oraz pieczone
  • potrawy ostre i słone
  • sosy-słone, pikantne
  • używki: kawa, mocna herbata, alkohol
  • kwaśne potrawy, napoje
  • mocne buliony, rosoły
  • galarety
  • konserwowane ryby i mięsa
  • produkty wędzone i marynowane
  • wody gazowane
  • wywary warzywne i grzybowe

 

6. Pokarmy, które łagodniej pobudzają wydzielanie soku żołądkowego

  • mięso, ryby gotowane
  • owoce w postaci kompotów i galaret
  • twaróg, jaja i śmietana
  • chleb pszenny
  • gotowane warzywa i owoce
  • gotowane chude mięsa