Przepisy na romantyczną kolację walentynkową

Zbliżają się walentynki- piękny czas zakochanych. Często zastanawiamy się jak zaskoczyć swoją drugą połówkę gdzie ją zaprosić, co kupić a może co ugotować ? Mamy dla was rozwiązanie na romantyczną kolację w domu. Nasze przepisy sprawią, że wieczór będzie niezapomniany i przede wszystkim pyszny- jak wiadomo przez żołądek do serca <3.Pomysły na kolacje nie muszą być skomplikowane. Nawet znane nam i lubiane potrawy w towarzystwie najbliższej osoby  smakują o wiele lepiej.

Makaron z krewetkami

Składniki:

  • 300 g makaronu tagliatelle
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 300 g krewetek tigerWpis na blogu
  • 50 ml białego wina
  • 1 mała papryczka chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Czosnek, papryczkę posiekać i podsmażyć na patelni z oliwą z oliwek
  2. Krewetki i pomidorki dodać do podsmażonego czosnku i papryczki i podsmażać 2- 3 min.
  3. Na patelnie wlać wino, poczekać aż odparuje. . Gotowy sos zdjąć z palnika.
  4. Na patelnie z krewetkami przełożyć ugotowany al dente makaron, wymieszać składniki i przełóżyć danie na talerze.
  5. Ozdobić  posiekaną pietruszką.

2. Makaron z pomidorami

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 300 g makaronu penne
  • 30 g tartego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebulamakaron z sosem pomidorowym z bazylia
  • garść świeżej bazylii
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Jak przygotować?

  1. Cebule i czosnek obieramy i kroimy.
  2. Pomidory kroimy w kostkę, bez szypułek
  3. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, dodajemy cebulę czosnek oraz pomidory.
  4. Zmniejszamy ogień i podgrzewamy sos ok. 20-30 min, aż pomidory się rozpadną a ich część soku wyparuje. Sos blendujemy oraz doprawiamy solą i pieprzem wg. uznania.
  5. Makaron w między czasie gotujemy all dente.
  6. Ugotowany makaron podajemy z sosem, bazylią oraz parmezanem.

Makaron ze szpinakiem i serem feta 

Składniki:

  • 300 g makaronu tagiatelle
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 100 g słodkiej śmietanki 30%
  • 120 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • pieprzmakaron_z_piersia_kurczaka_szpinakiem_i_feta_4_of_1

Jak przygotować ?

1, Ser feta pokroić w małą kostkę. Odstawić na bok.

2.Szpinak opłukać.

3. Makaron ugotować all dente.

4. Na dużej patelni rozgrzać masło. Dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć chwilkę. Dodać szpinak i smażyć aż straci objętość. Dodać śmietankę i ser feta. Mieszać aż ser się rozpuści. Doprawić pieprzem do smaku,

5. Makaron wymieszać z sosem na patelni.

6. Podawać od razu.

Deser

Czekoladowa Panna Cotta ze świeżymi owocami

Składniki:

  • 300 ml śmietanki 30%
  • 100 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1/2 laski waniliiCzekoladowa Panna Cotta
  • czubata łyżeczka żelatyny
  • łyżeczka kakao
  • owoce do dekoracji-wg uznania np. truskawki, maliny
  • bita śmietana

Jak przygotować ?

  1. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku.
  2. Mleko zagotować ze śmietanką, cukrem i kakao i nasionami wanilii.
  3. Zdjąć z ognia dodać połamaną na kawałki czekoladę i żelatynę.
  4. Dokładnie wymieszać
  5. Masę rozlać do pucharków i odstawić do całkowitego stężenia.
  6. Na końcu udekorować bitą śmietaną i świeżymi owocami.

Mus czekoladowy

Składniki:

  • 100g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 l śmietanki 30%
  • 125 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Jak przygotować?

  1. Czekoladę stopić z dodatkiem wody i masła.
  2. Przestudzić.
  3. Białka ubić ze szczyptą soli i łyżką cukru pudru na sztywną pianę.
  4. Żółtka utrzeć z dwiema łyżkami cukru pudru.
  5. Dodać przestudzoną czekoladę.
  6. Następnie dodać ubite białka.
  7. Śmietankę ubić na sztywno.
  8. Dodać serek mascarpone, razem zmiksować. Znalezione obrazy dla zapytania mus czekoladowy
  9. 2/3 dodać do masy czekoladowej.
  10. Mus czekoladowy dodać do pucharków, udekorować resztą śmietanki.
  11. Schłodzić około 2 h.

Deser zakochanych 

Składniki:

  • galaretka truskawkowa
  • garść mrożonych malin
  • garść mrożonych truskawek
  • 125 g serka śmietankowego, żółtko
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 50 ml likieru jajecznego Adwokat
  • 2 łyżki cukru pudru

Jak przygotować? 

  1. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku, ostudzić.
  2. Przygotować 4 szklaneczki, do każdej wrzucić kilka mrożonych owoców, zalać galaretką i wstawić do lodówki i poczekać aż całkowicie zastygnie.
  3. Serek zmiksować z żółtkiem i likierem.
  4. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
  5. Połączyć z masą serową i wyłożyć na zastygniętą galaretkę.
  6. Udekorować owocami.

 

 

Ps. Pamiętaj żeby zadbać o romantyczny klimat kolacji – zapal świece, kup wino i włącz romantyczną muzykę <3 .Życzymy udanych walentynek !