Osteoporoza co to jest za choroba?

Osteoporoza co to?

Osteoporoza jest chorobą układu szkieletowego, która prowadzi do złamań kości w wyniku nawet niewielkiego urazu. Złamania takie są konsekwencją zmniejszania gęstości mineralnej kości oraz zaburzeń jej jakości oraz struktury.

 

Istnieje wiele czynników, które wpływają na gęstość mineralną kości. Jednym z nich są czynniki żywieniowe, takie jak odpowiednia ilość fosforu, wapnia, odpowiednie spożycie białka oraz Witaminy D.  Również bardzo korzystne są witamina C, K , magnez a także bardzo ważna jest aktywność fizyczna.  O gęstości kości decydują również czynniki genetyczne.

Z kolei na niską gęstość mineralną kości wpływa niedożywienie, nadmiar białka w diecie(szczególnie pochodzenia zwierzęcego), nadmierne spożycie sodu, kawy, alkoholu oraz palenie papierosów.

 

Osteoporoza co można jeść?

Produkty zalecane:

  • Mleko oraz napoje mleczne, które zawierają mniej niż 2 % tłuszczu
  • Mleko krowie, owcze, kozie, maślanka, serwatka, kefir, jogurt
  • Twaróg, sery twarogowe, mozzarella, feta o obniżonej zawartości tłuszczu
  • Tłuste ryby morskie(sardynki, makrela, łosoś, śledź)
  • Świeże, mrożone ryby wędzone o małej zawartości soli
  • Warzywa świeże i gotowane
  • Sałata, rucola, jarmuż, brokuły, kalafior, kapusta, kiełki, marchew, pietruszka, cukinia, dynia,czosnek, rzepa
  • Suche nasiona roślin strączkowych: soja, soczewica, fasola, groch, tofu, ciecierzyca
  • Chude mięsa: drób, chuda wołowina, królik, dziczyzna
  • Unikać smażenia, panierowania i używania tłustych sosów oraz sosów z torebki
  • Pieczywo białe i razowe: żytnie, orkiszowe, graham, kasze, makarony pełnoziarniste, płatki zbożowe
  • Tłuszcze:oleje roślinne(rzepakowy, oliwa z oliwek)

Produkty niewskazane:

  • Tłuste serki typu fromage, tłuste twarożki, tłuste sery żółte oraz pleśniowe, serki topione, śmietana i śmietanka
  • Ryba maślana , paprykarz, ryby wędzone o dużej zawartości soli i marynowane, pasty rybne
  • Buraki, szczaw, szpinak, rabarbar, warzywa bogate w szczawiany
  • Tłuste kawałki mięsa, kiełbasy peklowane, pasztety, parówki
  • Unikać przetworów mięsnych konserowanych fosforanami, a także słonych wędlin
  • Słodkie pieczywo cukiernicze, płatki śniadaniowe słodzone, kakaowe, czekoladowe z miodem
  • Boczek, smalec, słonina
  • Niewskazane jest nadmierne spożycie tłuszczów zwierzęcych, gdyż ich nadmiar zwiększa wydalanie wapnia z organizmu
  • Oleje słonecznikowy, sojowy oraz kukurydziany
  • Mocna herbata, kawa, napoje gazowane, alkohol
  • Unikanie spożycia nadmiernych ilości soli

 

Osteoporoza a aktywność fizyczna

Poza dietą to kolejny czynnik istotny w profilaktyce osteoporozy. Brak ruchu niekorzystnie wpływa na masę kostną. Aktywność sprzyja prawidłowemu rozwojowi oraz mineralizacji tkanki kostnej, ułatwia utrzymanie prawidłowej postawy i masy ciała.