Olejek arganowy-jakie ma właściwości kosmetyczne ?

Zainteresowanie olejkiem arganowym systematycznie wzrasta, głównie ze względu na rewelacyjne właściwości. W ostatnich latach znalazł on szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym oraz spożywczym.

Skład

Głównymi składnikami oleju arganowego są mono- di-, i triglicerydy, głównie nienasyconych kwasów tłuszczowych. Około 80% tych kwasów stanowi kwas oleinowy i linolowy.

 

Wpływ na skórę

  • Pielęgnuje, odżywia, wzmacnia skórę
  • Nawilża oraz natłuszcza nie blokując przy tym porów
  • Ujędrnia, wygładza oraz pobudza do odbudowy – przez co świetnie sprawdza się przy bliznach oraz rozstępach
  • Zabezpiecza przed przedwczesnym pojawieniem się zmarszczek oraz starzeniem się skóry
  • Zapobiega przebarwieniom
  • Chroni przed niską oraz wysoką temperaturą oraz słońcem i wiatrem
  • Wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych
  • Chroni przed wolnymi rodnikami
  • Odbudowuje warstwę hydrolipidową skóry
  • Zwiększa zawartość składników odżywczych w skórze
  • Łagodzi wszelkie podrażnienia
  • Jest niezastąpiony w przypadku gojenia się ran, oparzeń i odmrożeń
  • Sprawdza się w przypadku pielęgnacji skóry atopowej
  • Wspomaga leczenie łuszczycy

Wpływ na włosy 

  • Można go używać jako codzienną odżywkę do włosów
  • Łatwo się spłukuje
  • Idealny do włosów suchych oraz zniszczonych i farbowanych
  • Przy częstym stosowaniu prostownicy jest niezawodny
  • Nakładamy go zaraz po umyciu włosów wtedy nabierają one blasku, miękkości oraz łatwo się rozczesują
  • Świetny na rozdwojone końcówki oraz w przypadku wypadania włosów
  • Regularne stosowanie sprawia, że włosy są grubsze, mocniejsze i zregenerowane
  • Olejek chroni włosy przed słońcem
  • Ma właściwości przeciwłupieżowe
  • Łagodzi podrażnienia skóry głowy

Wpływ na paznokcie 

  • Wzmacnia łamiące i rozdwajające się paznokcie
  • Ochrania płytkę paznokcia przed przebarwieniami
  • Paznokcie są nawilżone
  • Wspomaga proces wzrostu paznokci
  • Zmiękcza skórki -przez co stają się mniej widoczne

Sposób pozyskiwania 

Olejk arganowy pozyskuje się metodą ekstrakcyjną z pestek, które nie były prażone. Jego bogatszą wersję Beauty Argan Oil pozyskuje się z pestek surowych, stosując metody mechaniczne. Termin przydatności do spożycia olejku arganowego w zależności od zastosowanej metody produkcji wynosi od trzech  miesięcy do dwóch lat.